Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
30.10.2023 02:05

SNM v Martine sprístupnilo výstavu o živote a diele J. A. Komenského


Snímka zdroj: You Tube


Život, dielo a odkaz Jana Amosa Komenského môžu spoznať návštevníci výstavy, ktorú sprístupnilo Slovenské národné múzeum (SNM) v Martine - Múzeum kultúry Čechov na Slovensku.


Podľa kultúrno-propagačnej manažérky SNM v Martine Mileny Kiripolskej pripravilo výstavu Múzeum Jana Amosa Komenského v Uherskom Brode.         Pripomenula, že Komenský je považovaný za zakladateľa modernej pedagogiky a známy ako ´Učiteľ národov´. "Zaoberal sa všeobecnou teóriou výchovy, didaktikou, vytvoril špeciálnu metodiku výučby jazykov a sám písal originálne učebnice. Najznámejšie sú jazyková príručka Janua linguarum reserata (Brána jazykov otvorená) a učebnica Orbis sensualium pictus (Svet v obrazoch)," uviedla Kiripolská.         Literárna činnosť Komenského, ktorý bol ako nekatolík nútený po bitke na Bielej hore od roku 1626 žiť v exile, je obsiahla a tematicky rôznorodá. "Tvoril encyklopedické spisy a jeho ideálom bola pansofia (vševeda), obsahujúca všetky vtedajšie vedomosti. Do všeobecného povedomia sa zapísal aj ako autor najslávnejšieho česky písaného diela 17. storočia s názvom Labyrint sveta a raj srdca," dodala Kiripolská.         Výstava Jan Amos Komenský chcel zmeniť svet je v priestoroch SNM v Martine - Múzea kultúry Čechov na Slovensku sprístupnená do 28. marca 2024.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.05.2018
Dvojdňové podujatie na Orave pripomenie život a dielo M. Kukučína
Život a dielo zakladateľa modernej slovenskej prózy Martina Kukučína pripomenie slávnostné dvojdňové podujatie s názvom Dni Martina Kukučína, ktoré sa uskutoční 18. a 20. mája v Dolnom Kubíne a v oravskej obci Jasenová.
viac
03.04.2019
Výstava Galéria rómskych osobností pripomenie 25 výnimočných ľudí
Výstava Galéria rómskych osobností pripomenie od 11. apríla v Etnografickom múzeu Slovenského národného múzea (SNM) v Martine 25 výnimočných ľudí, ktorí sa radia k elite rómskeho spoločenstva na Slovensku a ich úspechy sú hodné nasledovania.
viac
17.07.2020
Výstava Fellini a sladký život Talianska sa presúva zo Žiliny do Bratislavy
Výstava Fellini a sladký život Talianska, ktorá vznikla na Slovensku pri príležitosti 100. výročia narodenia režiséra, sa presúva zo Žiliny do Slovenského národného múzea (SNM) v Bratislave.
viac
25.10.2021
Výstava Roľník a jeho svet v SNM v Martine prezentuje agrárnu kultúru
Na výstave Roľník a jeho svet v Etnografickom múzeu Slovenského národného múzea (SNM) v Martine sa môžu návštevníci zoznámiť s agrárnou kultúrou, ktorá odzrkadľovala svet roľníkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %