Piatok 17.05.2024
Dnes má meniny 
Gizela
°C
20.05.2023 08:25

Spoločný monitoring medveďov povedie k zhode medzi ochranármi a poľovníkmi


Ilustračná snímka.


Na Slovensku nevieme, koľko je v súčasnosti medveďov, neexistuje zhoda na čísle medzi ochranármi, poľovníkmi a relevantnými subjektmi.


Konštatoval to v piatok v Banskej Bystrici predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ondrej Lunter s tým, že preto ani nevieme, či ich treba regulovať alebo nie.

Šéf BBSK informoval o výsledku infožiadosti, ktorú kraj poslal Štátnej ochrane prírody (ŠOP) SR v súvislosti so štúdiou o počte medveďov.

"Vlani ministerstvo životného prostredia vyšlo s informáciou, že na Slovensku je približne 1000 kusov medveďov. Požiadal som ŠOP, ktorá si objednala tento výskum na Univerzite Karlovej v Prahe, aby predložila kompletnú správu, respektíve celú štúdiu, a my sme si ju mohli prečítať. Z odpovede som bol šokovaný. Od ŠOP som sa dozvedel, že štúdia, ktorá bola zaplatená z verejných zdrojov, po ôsmich mesiacoch nemôže byť publikovaná. Údajne ešte prebieha recenzné konanie. Nerozumiem, ako je možné, že sa najprv zverejní informácia o počte medveďov, ale potom sa povie, že ešte nebolo skončené recenzné konanie," konštatoval Lunter.

Ako zdôraznil, od recenzenta má však posudok, ktorý hovorí o tom, že "metóda, akým spôsobom sa urobil zber dát, je pochybná, nie je vedecká a závery štúdie nie sú spoľahlivé".

Lunter navrhuje, aby Slovensko išlo cestou participatívneho škandinávskeho modelu monitoringu medveďov s podielom relevantných skupín lesníkov, ochranárov, aktivistov i štátnych orgánov. V minulosti tak urobila Správa Chránenej krajinnej oblasti Poľana, kde sa vytvorilo 30 spoločných monitorovacích skupín a ich pozorovania viedli k zhode.

Šéf kraja sa zároveň obracia na predsedu parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jaroslava Karahutu (Sme rodina), aby výbor vyhodnotil a skontroloval, čo sa za rok od jeho uznesenia v otázke vysokého výskytu medveďov v BBSK urobilo a aké konkrétne kroky podniklo ministerstvo životného prostredia.

"Nemôžeme ignorovať strach ľudí, ktorí sa už obávajú chodiť do prírody, ako ani chovateľov, ktorým šelmy strhávajú zvieratá a pripravujú ich o živobytie," dodal Lunter.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.05.2020
Predseda ZMOS Branislav Tréger rokoval s predsedom parlamentného výboru
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger vo štvrtok 14. mája rokoval na pôde parlamentného výboru pre verejnú správu a regionálny rozvoj.
viac
11.09.2020
EP podporil prísnejšie klimatické ciele do roku 2030
Poslanci Európskeho parlamentu (EP) podporili prísnejšie klimatické ciele do roku 2030. Environmentálna organizácia Greenpeace očakáva, že Slovensko podporí zníženie emisií o 65 percent do desiatich rokov. Informovala o tom hovorkyňa Greenpeace Slovensko Patrícia Brandysová.
viac
07.03.2023
ŠOP nasadí medveďom GPS obojky, ktoré budú monitorovať ich pohyb v okolí obce
Ochranári nasadia medveďom GPS obojky, ktoré budú monitorovať ich prípadný pohyb v okolí obce. Obojky ich nebudú v pohybe nijako obmedzovať a každé dve hodiny budú vysielať ich GPS pozíciu.
viac
03.05.2023
Príprava plánovanej cyklotrasy medzi Zvolenom a Pstrušou pokračuje
Príprava plánovanej cyklotrasy medzi Zvolenom a Pstrušou v Detvianskom okrese pokračuje. V súčasnosti pripravujú verejné obstarávanie na zhotovovateľa štúdie uskutočnenia. Potvrdila to hovorkyňa Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Lenka Štepáneková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %