Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
04.03.2023 11:30

Štátny rozpočet je v rozklade


Snímka z tlačovej besedy predsedu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislava Trégera a predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR Ľubomíra Andrassyho


Štátny rozpočet je v rozklade. Dnes to uviedol predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger na spoločnej tlačovej konferencii po stretnutí s predsedom Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR Ľubomírom Andrassym.


NKÚ považuje ZMOS za jedného z najvýznamnejších partnerov, uviedol Andrassy. „Osemdesiatpäť percent všetkých životných situácií, ku ktorým sa dostáva každý občan SR od narodenia až po smrť, sa odohráva na úrovni obce, mesta, a ten, kto pomáha s ich riešením, je práve miestna samospráva," odôvodnil. 

Predseda NKÚ upozornil, že v rámci Národnej rady (NR) SR, v rámci vlády, sa nemôžu prijímať zásadné rozhodnutia, ktorými sa menia kompetencie, respektíve pôsobnosť miestnej samosprávy bez toho, aby tieto zmeny boli prediskutované s jej predstaviteľmi. 

„V SR v týchto dňoch vrcholí legislatívna džungľa a dostávame sa asi do najväčšieho pralesa za ostatných 30 rokov existencie SR, kde sa na pôde NR prijímajú zákony bez toho, aby sa diskutovalo o tom, ako takáto nová legislatíva bude reálne v živote vyzerať," uviedol Andrassy.

„Najhoršie na tom je, že tí, ktorí tieto zmeny prerokovávajú, vôbec nerešpektujú princípy a pravidlá programového rozpočtu a prípravy takýchto legislatívnych iniciatív z hľadiska dosahu na štátny rozpočet alebo na verejné rozpočty," dodal.

„Všetky rozpočty miest a obcí sú síce vyrovnané, no príjmová časť rozpočtov je nadhodnotená. Tu možno práve pri tých 4800 kompetenciách čakať, že jednoducho príde druhý, možno tretí štvrťrok tohto roku a niektoré samosprávy budú mať kardinálny problém. A to z toho, aby boli tieto kompetencie nejakým spôsobom zabezpečené," uviedol Tréger. 

Tlačovú konferenciu sme vysielali naživo aj na Facebook stránke ZMOS, pozrieť si ju môžete TU.

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.11.2019
ZMOS má zásadné výhrady k rozpočtu na roky 2020 až 2022
V návrhu rozpočtu verejnej správy pre mestá a obce na roky 2020 až 2022 nie sú premietnuté všetky dosahy prijatých legislatívnych opatrení v priebehu rokov 2018 a 2019.
viac
10.12.2021
NKÚ podporuje reformy, ktoré nebudú len kozmetickými úpravami
Budúcoročný štátny rozpočet odráža zložitý spoločensko-ekonomický vývoj spôsobený takmer dva roky trvajúcou pandémiou ochorenia COVID-19 a s ňou súvisiacou neistotou ďalšieho vývoja v roku 2022.
viac
20.10.2023
ZMOS chce s budúcou vládou rokovať o štátnom rozpočte či daniach
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) chce s budúcou vládou rokovať o ich prioritách. Rokovania budú zahŕňať otázky týkajúce sa štátneho rozpočtu, podielových daní, ekonomického garantovaného minima, odpadu, zdravotníctva, regionálneho rozvoja a ďalších oblastí.
viac
05.04.2024
Tlačova beseda po rokovaní Predsedníctva ZMOS
Pozrite si záznam z tlačovej besedy po rokovaní Predsedníctva ZMOS o riešeniach vo financovaní miest a obcí a o financovaní neverejných poskytovateľov sociálnych služieb.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %