Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
21.04.2023 02:25

Strečnianski pltníci vozia ľudí po Váhu okolo Margity a Besnej už štvrť storočia


Snímka zdroj: (tasr).


Vodník Jurko odovzdal vo štvrtok kľúče od Váhu strečnianskym pltníkom. Okolo skál Margita, Besná a popod dva strečnianske hrady vozia ľudí už štvrť storočia.


Podľa Pavla Albrechta z Prvej pltníckej a raftingovej spoločnosti sa tradícia pltníctva viaže k histórii najkrajšieho a najnebezpečnejšieho úseku na rieke Váh.

Sedemkilometrová plavba sa začína na pltisku Bariérová. "Je na nej aj najväčší prírodný útvar v Malej Fatre - Domašínsky meander, okolo ktorého sa plavíme zhruba tri a pol kilometra. Plavba ponúka množstvo zážitkov a pokiaľ má turista záujem, môže si počas nej vypočuť informácie od pltníkov o splavovanom úseku," povedal Albrecht.

Vlaňajšiu sezónu na pltiach podľa neho ovplyvnila tradične komplikovaná premávka okolo Strečna a veľmi chladný september. "Tento rok očakávame lepšiu sezónu. Snažíme sa o propagáciu na výstavách cestovného ruchu aj v Poľsku a Česku. Ich diaľničný systém sa už nejakým spôsobom napája na Slovensko a umožňuje prísť veľmi rýchlo z okruhu 150 kilometrov. Poľská aj česká klientela má záujem spoznávať Slovensko a je pre nás veľmi zaujímavá," podotkol Albrecht.

Po plavbe na pltiach môžu ľudia navštíviť ďalšie atrakcie Strečna - monument francúzskych partizánov, rozhľadňu alebo národnú kultúrnu pamiatku Hrad Strečno. "Spolupracujeme s pltníkmi a návštevníci majú po plavbe zľavu zo vstupného do hradu. Je otvorený už od začiatku apríla, ale slávnostné otvorenie sa uskutoční v nedeľu 30. apríla. Návštevníkom ponúkneme zážitkovú prehliadku a možno stretnú aj Žofiu Bosniakovú," priblížila správkyňa hradu Strečno Katarína Repáňová.

Začiatky pltníctva siahajú do 11. storočia, najväčší rozmach zaznamenalo v 18., 19. a začiatkom 20. storočia. Nástup železničnej dopravy v rokoch 1915 až 1935 znamenal prakticky zánik pltníctva. Kolískou pltníctva na Váhu bol Liptov, splavnými tokmi na Slovensku boli Váh, Hron, Kysuca a Orava, najvýznamnejšou bola vážska pltnica. Dĺžka pltí dosahovala až 40 metrov a najväčšie z nich mohli prepraviť až 180 kubických metrov nákladu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.04.2022
Pltníci začali voziť ľudí na Váhu opäť v tradičnom jarnom termíne
Strečnianski pltníci začali v piatok voziť na Váhu ľudí v tradičnom jarnom termíne po dvoch rokoch. Spustenie prevádzky okolo skál Margita a Besná a popod dva strečnianske hrady umožnilo podľa Pavla Albrechta z Prvej pltníckej a raftingovej spoločnosti zrušenie pandemických opatrení.
viac
08.03.2023
V meste sa začala šiesta sezóna zdieľaných bicyklov
Trnavský bikesharing – zdieľané elektrické bicykle začali v pondelok svoju šiestu sezónu. Vlani zaznamenal tento úspešný projekt mesta priemerne 900 výpožičiek denne, cyklisti mali k dispozícii 129 elektrobicyklov.
viac
10.03.2023
Sezóna zdieľaných bicyklov v Žiline odštartuje na konci marca
Sezóna zdieľaných bicyklov v Žiline odštartuje 27. marca. Obyvatelia a návštevníci mesta si budú môcť požičať 145 bicyklov na 30 stanovištiach. Informovala o tom hovorkyňa mesta Barbora Zigová.
viac
16.03.2023
Svetelný signál opäť spojí hrady popri Hrone a odštartuje tak sezónu
Už tradičný turistický produkt v Banskobystrickom kraji, Pohronská hradná cesta, odštartuje v marci novú sezónu podobne ako predtým - vyslaním svetelného signálu z hradov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %