Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
23.04.2022 10:55

Pltníci začali voziť ľudí na Váhu opäť v tradičnom jarnom termíne


Na snímke pltníci počas odomykania Váhu a otvorenia pltníckej sezóny na rieke Váh. FOTO TASR - Erika Ďurčová


Strečnianski pltníci začali v piatok voziť na Váhu ľudí v tradičnom jarnom termíne po dvoch rokoch. Spustenie prevádzky okolo skál Margita a Besná a popod dva strečnianske hrady umožnilo podľa Pavla Albrechta z Prvej pltníckej a raftingovej spoločnosti zrušenie pandemických opatrení.


Doplnil, že počas dvoch rokov pandémie ochorenia COVID-19 boli pltníci bez zahraničných klientov. "Boli sme odkázaní iba na Slovákov a občas sa objavili Česi. Slováci mali možnosť relaxu vo vnútrozemí, takže to dosť často využívali. A mnohí spoznali severozápadné Slovensko aj vďaka pltiam," povedal Albrecht s tým, že návštevnosť klesla minimálne o 30 percent v porovnaní s obdobím pred pandémiou.       

Tradícia pltníctva sa viaže k histórii najkrajšieho a najnebezpečnejšieho úseku na rieke Váh v Strečnianskom prielome. Obnovili ju v roku 1999 po šiestich desaťročiach. "Nebola to iba obživa, ale aj činnosť, ktorá Strečno zviditeľňovala odjakživa. Pretože na bájne bralá Margita a Besná, Domašínsky meander, dva hrady sa pltníci tešili. Ale sa toho aj obávali. Margita a Besná boli tak nebezpečné bralá, že sa im nedalo vyhnúť a skončilo sa to niekedy až tragicky," pripomenul Albrecht.       

Kľúče od Váhu odovzdal pltníkom vodník Jurko, ktorého od roku 2005 stvárňuje Cyril Oberta. "Pltník musí mať chuť, záujem, elán a odvahu. Ak to má, tak môže ísť pltiť," podotkol sedemdesiatnik, ktorý už nie je aktívnym pltníkom.       

Plavba sa začína na pltisku Bariérová, kde boli počas druhej svetovej vojny vytvorené umelé prekážky pre pltníkov, a trvá zhruba 50 minút. "Je tam veľa technických a historických zaujímavostí či prírodných krás. Po plavbe môžu ľudia navštíviť ďalšie atrakcie Strečna - národnú kultúrnu pamiatku hrad Strečno, monument francúzskych partizánov či rozhľadňu," dodal Albrecht.       

Začiatky pltníctva siahajú do 11. storočia, najväčší rozmach zaznamenalo v 18., 19. a začiatkom 20. storočia. Nástup železničnej dopravy v rokoch 1915 až 1935 znamenal prakticky zánik pltníctva. Kolískou pltníctva na Váhu bol Liptov, splavnými tokmi na Slovensku boli Váh, Hron, Kysuca a Orava, najvýznamnejšou bola vážska pltnica. Dĺžka pltí dosahovala až 40 metrov a najväčšie z nich mohli prepraviť až 180 kubických metrov nákladu.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.10.2016
Lyžiarov vyvezie na Chopok nová lanovka za 11,6 milióna eur
Najväčšie lyžiarske stredisko na Slovensku, Jasná Nízke Tatry, sa v týchto dňoch všemožne pripravuje na blížiacu sa zimnú lyžiarsku sezónu. Novinkou je nová 15-miestna lanovka na južnej strane Chopku za 11,6 milióna eur.
viac
18.04.2018
Služba zdieľaných bicyklov v Prievidzi začala svoju tretiu sezónu
Prievidzská služba zdieľaných bicyklov vstúpila v týchto dňoch do svojej tretej sezóny. Občianske združenie Zelený bicykel pripravilo i viacero noviniek, informoval TASR jeden z autorov projektu Mirety Dian.
viac
28.05.2020
Pltníci začnú voziť ľudí okolo skál Margita a Besná
Strečnianski pltníci začnú od soboty (30. 5.) voziť ľudí po sedemkilometrovom úseku Váhu okolo skál Margita a Besná a popod dva strečnianske hrady.
viac
21.04.2023
Strečnianski pltníci vozia ľudí po Váhu okolo Margity a Besnej už štvrť storočia
Vodník Jurko odovzdal vo štvrtok kľúče od Váhu strečnianskym pltníkom. Okolo skál Margita, Besná a popod dva strečnianske hrady vozia ľudí už štvrť storočia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %