Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
16.09.2023 01:10

Streetballisti opäť pomohli žilinskej onkológii


Ilustračná snímka


Na izbách onkologických pacientov hospitalizovaných v žilinskej nemocnici pribudli nové nočné stolíky. Vďaka športovo-charitatívnemu podujatiu Streetball proti rakovine sa podarilo vyzbierať 1.750 eur, ktoré finančne pokryli nákup štyroch stolíkov.


Tohtoročná pomoc organizátorov pre žilinskú onkológiu začala ešte v máji, keď na oddelení pribudli tri nové klimatizácie. Darcovia zároveň priniesli doplnky stravy a liečivé čaje.

Liečba a starostlivosť o onkologických pacientov je veľmi náročná, dôležité je preto i prostredie a vybavenie pre ľudí bojujúcich so závažným ochorením. Ako uviedla primárka klinickej a radiačnej onkológie FNsP Žilina Dagmar Sudeková, nové stolíky a klimatizácia dopomôžu k zvýšeniu komfortu. „Pre našich pacientov sa snažíme vytvárať citlivé a domáce podmienky, ktoré im pomáhajú odpútať pozornosť od ich ochorenia a prísť na iné myšlienky. Samotná diagnóza je nielen fyzicky, ale aj psychicky náročná, preto je dôležitý prístup zdravotníkov a prostredie, v ktorom sa liečia,“ vysvetlila D. Sudeková s tým, že výnimočné streetballové turnaje priniesli oddeleniu finančné prostriedky už v minulých rokoch, vďaka čomu mohli zakúpiť špeciálnu podložku na manipuláciu s imobilnými onkologickými pacientmi, dva invalidné vozíky či nové televízory.

Športovo-charitatívne podujatie Streetball proti rakovine má za sebou už 14. ročník. Hlavným cieľom je protirakovinová osveta spojená s prevenciou, zdravým životným štýlom a športom. „Naše podujatie je pre každého bez rozdielu veku. Myšlienkou je upriamiť pozornosť na celospoločenský problém, ktorým je rakovina. Každý rok sa zapojí mnoho športovcov a priaznivcov streetballového športu, vďaka ktorým môžeme robiť tieto krásne veci,“ povedal šéf organizačného tímu a zároveň autor myšlienky projektu Roman Jantošík. Organizátori každoročne venujú výťažok z podujatia žilinskej pobočke Ligy proti rakovine na zlepšenie podmienok pre pacientov oddelenia klinickej a radiačnej onkológie FNsP Žilina.

Vedúca sestra žilinského onkologického oddelenia a členka Ligy proti rakovine Žilina Jana Ďurajková uviedla, že od roku 2010 streetbalisti podporili onkopacientov sumou vo výške viac ako 12.250 eur. „Aj s pomocou týchto nezištných darov môže žilinská onkológia každý rok skvalitňovať starostlivosť a zlepšovať prostredie našim pacientom. Úprimne ďakujeme najmä organizátorom a všetkým účastníkom podujatia,“ uzavrela J. Ďurajková.

 

 

Autor: Lenka Záteková, hovorkyňa FNsP Žilina


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.04.2018
Deň narcisov aj tento rok v žilinskej nemocnici
Už budúci piatok 13. apríla sa zapojí do Dňa narcisov aj Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina.
viac
30.04.2020
Pomáhajú medici i dobrovoľníci
Pri vstupnej kontrole, triedení a testovaní pacientov vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline už niekoľko týždňov aktívne pomáhajú študenti medicíny spolu s dobrovoľníkmi zo Slovenského Červeného kríža (SČK).
viac
17.08.2021
Streetbalisti opäť podporili žilinskú onkológiu
Organizátori tradičného športovo-charitatívneho podujatia STREETBALL PROTI RAKOVINE venovali oddeleniu klinickej a radiačnej onkológie Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina dar zakúpený z výťažku tohtoročného turnaja.
viac
19.02.2024
Primátor vyzdvihol prácu dobrovoľníkov, ktorí pomáhajú v meste
Prácu a úsilie dobrovoľníkov, ktorí pomáhajú zlepšovať život v Žiline, v tomto týždni vyzdvihol primátor Peter Fiabáne. Čistia ulice od odpadkov, udržiavajú poriadok na verejných priestranstvách a pomáhajú pri výsadbe zelene.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %