Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
26.08.2022 07:55

Súčasťou krajských osláv 78. výročia SNP bude aj poľný vojenský tábor


Ilustračná snímka (TASR)


Krajské oslavy 78. výročia Slovenského národného povstania (SNP) sa v Trnave uskutočnia v piatok až nedeľu 26. - 28. augusta. V ich úvode si občania pri Pamätníku SNP uctia pamiatku hrdinov národnooslobodzovacích bojov položením vencov.


Západoslovenské múzeum v ten deň otvorí výstavu Armáda v povstaní – Slovenské národné povstanie 1944.      

Fotografická výstava zachytáva problematiku vzniku, existencie a zániku povstaleckej 1. československej armády na Slovensku, vznikla v spolupráci Múzea SNP v Banskej Bystrici s Vojenským historickým ústavom Bratislava. Po vernisáži bude múzeum vo svojej kinosále v podzemí premietať dokumentárny film o účasti trnavskej posádky v bojoch SNP, repríza sa uskutoční pre verejnosť v sobotu aj v nedeľu (27. - 28. 8.).       

Na nádvorí Domu hudby Mikuláša Schneidra Trnavského sa na pozvanie organizátora osláv Trnavského samosprávneho kraja usídli dočasne na piatok a sobotu Klub vojenskej histórie (KVH) Trnavská posádka. "Chceme v poľnom tábore záujemcom sprítomniť podmienky, za akých pred 78 rokmi účinkovali vojaci i dobrovoľníci," uviedol pre TASR Martin Ostrovský z KVH. Rozložia tam štáb, poľnú kuchyňu, ošetrovňu i poštu. Piatkový večer spríjemní aj koncert hudby 30. až 50. rokov minulého storočia.      

Pripomienka výročia SNP sa v Trnave viaže k udalostiam odchodu vojakov trnavskej posádky a dobrovoľníkov do bojov povstania. Zhruba 3500 mužov odišlo  30. augusta 1944 od vtedajších kasární, pred ktorými Pamätník SNP v súčasnosti stojí. Trnavská posádka bola spolu s letcami z Piešťan jedinou zo západného Slovenska, ktorá takto zareagovala na meniacu sa situáciu na vojnovej mape. Posádky v Bratislave, Seredi, Hlohovci, Nitre, Trenčíne i v Novom Meste nad Váhom sa do SNP zapojiť odmietli.        

Trasa Trnavčanov viedla z Trnavy cez Hlohovec, Topoľčany a Partizánske smerom na Žarnovicu. Zapojili sa do bojov v oblasti Hronský Beňadik, Zlaté Moravce, Píla, Horné a Dolné Hámre, Nová Baňa, Žarnovica a Kremnica. Vedenie posádky neskôr rozhodlo o vytvorení práporu Dunaj, ktorý zostal v oblasti Žarnovice a Kremeň a ktorý sa presunul do Kremničky pri Banskej Bystrici a bránil úsek pri Sklenom, Handlovej a Prievidzi.  

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.08.2018
Súčasťou osláv výročia SNP v Uhrovci bude i pochod Nesmrteľného pluku
Na Jankovom vŕšku pri Uhrovci (okres Bánovce nad Bebravou) si verejnosť pripomenie 74. výročie Slovenského národného povstania . Súčasťou trenčianskych krajských osláv v sobotu (25. 8.) budú výstavy či vystúpenia umelcov, informovala Lenka Kukučková z Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja.
viac
27.08.2018
Na slávnostnom zhromaždení si Nitrania pripomenuli výročie SNP
Slávnostným zhromaždením a kladením vencov k Pamätníku víťazstva si v Nitre v pondelok pripomenuli 74. výročie Slovenského národného povstania.
viac
28.08.2019
Obec Malinová si pripomenie 680. výročie prvej písomnej zmienky
Malinová v okrese Prievidza si pripomenie 680. výročie prvej písomnej zmienky. Počas tri dni trvajúceho podujatia od 30. augusta do 1. septembra zároveň oslávi i 75. výročie Slovenského národného povstania, s ktorým je úzko spätá.
viac
25.08.2021
Výročie SNP oslávia v Lehote pod Vtáčnikom i ohňostrojom
Výročie Slovenského národného povstania (SNP) si v Lehote pod Vtáčnikom (okres Prievidza) pripomenie verejnosť 29. augusta divadelným predstavením i ohňostrojom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %