Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
16.10.2023 05:00

Svetový deň vajec, ako vytriediť obaly z nich?


Ilustračná snímka


Vajcia sú takmer každodennou súčasťou slovenských domácností. Druhý októbrový piatok už od roku 1996 patrí Svetovému dňu vajec (World Egg Day). Tento rok vyšiel spomínaný deň na piatok 13. októbra.


Nadšenci vajec na celom svete sa stretávajú, aby uznali pozoruhodné nutričné, environmentálne a spoločenské výhody vajec. Čo však ale s obalom, v ktorom si vajcia domov prinesiete?

Spomínané podujatie každoročne oceňuje všestranné a vysoko výživné vajce. „Zdôrazňujeme širokú škálu jedinečných nutričných výhod, ktoré prináša ľudskému zdraviu, a jeho rozsah v boji proti bežným nedostatkom živín, čo v konečnom dôsledku prispieva k zdravej budúcnosti pre všetkých,“ uvádza Medzinárodná komisia pre vajcia vo svojej tlačovej správe.

Obsahujú množstvo živín

Vajcia, známe pre svoju hustotu bielkovín a živín, patria medzi najvýživnejšie potraviny na planéte. Jedno veľké vajce obsahuje 13 základných vitamínov spolu so 6 g bielkovín, čo z neho robí hodnotný a cenovo výhodný doplnok stravy vhodný pre jednotlivcov všetkých vekových kategórií na celom svete.

Kam s obalmi z vajec?

Túto obľúbenú pochúťku si Slováci nosia z obchodov v rôznych obaloch. Na to, že tieto obaly patria do triedeného zberu a je potrebné ich správne vytriediť, upozorňuje Organizácia zodpovednosti výrobcov ENVI - PAK, ktorá zabezpečuje triedený zber vo väčšine miest a obcí Slovenska. „Vajíčkové kartóny sú vyrobené z papiera, ktorý už bol viackrát recyklovaný, no to nie je dôvodom na ich vhadzovanie do zmesového odpadu. Ak sú vyrobené z papiera, do papiera ich aj vyhodíme. Ak ich recyklátor už nebude vedieť ďalej spracovať, poputujú aspoň na energetické zhodnotenie, čo je vždy lepšie, ako keby mali skončiť na skládke,“ vysvetľuje Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie OZV ENVI - PAK. A zároveň dopĺňa: „Pokiaľ máme vajíčka zabalené v plastovom obale, tak ten vytriedime do žltej nádoby na plasty.“ Samozrejme, je tu ešte možnosť nájsť niekoho, kto vie tieto obaly ďalej využiť, napríklad niekto, kto chová sliepky a predáva vajcia. Potešia sa im možno aj bezobalové obchody, ktoré predávajú vajíčka.

Najväčšími producentmi sú Holanďania

Ako uvádza analytik Ľubomír Koršňák z UniCredit Bank, v krajinách Európskej únie sa ročne vyprodukuje okolo 100 miliárd vajec. „To je približne 220 vajec na jedného obyvateľa. Najviac vajec v Európe vyprodukujú Francúzi, ročne viac ako 15 miliárd kusov. Viac ako 10 miliárd kusov doručia aj chovatelia ďalších veľkých európskych krajín – Nemecko, Taliansko, Španielsko, Veľká Británia, ale aj Holandsko, ktoré je jednoznačne najväčším producentom vajec v Európe v prepočte na jedného obyvateľa (takmer 600 vajec na obyvateľa),“ vysvetlil Krošňák.

Slováci boli v produkcii vajec sebestační

Čo sa Slovenska týka, tak podľa údajov Eurostatu sa produkcia vajec vo veľkochovoch na Slovensku v roku 2021 znížila už len na necelých 700 miliónov. „To je 126 vajec na obyvateľa. To Slovensko radilo na samý koniec európskeho rebríčka, keď nižšiu produkciu vykazovali už len Estónsko a Luxembursko. Čísla zahraničného obchodu v roku 2022 však naznačujú, že už v minulom roku sa produkcia vajec na Slovensku mohla opäť zotaviť. Slovensko bolo dokonca po 4 rokoch opäť sebestačné v produkcii vajec, keď do zahraničia vyviezlo až o 25 miliónov vajec viac, ako zo zahraničia doviezlo (v prepočte na obyvateľa 5 vajec),“ doplnil analytik.

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.10.2017
Slovenská pošta si pripomenula Svetový deň pošty
Takmer 14 tisíc zamestnancov Slovenskej pošty si v pondelok 9. októbra pripomenulo Svetový deň pošty. Tento deň je zároveň pripomienkou založenia Svetovej poštovej únie (Universal Postal Union), ktorá vznikla 9. októbra 1874 vo švajčiarskom Berne.
viac
07.08.2021
Kam vytriediť nápojový kartón a obaly z liekov
Organizácia zodpovednosti výrobcov ENVI - PAK odpovedá na vaše otázky. Ak potrebujete poradiť v oblasti odpadov, napíšte nám, prosím, na adresu komunikacia@envipak.sk.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
23.03.2024
Mesto na Svetový deň vody spustí pitnú fontánku na námestí
Mesto Bánovce nad Bebravou symbolicky na Svetový deň vody, ktorý pripadá na piatok, spustí malú pitnú fontánku na Námestí Ľ. Štúra. Ochranu planéty si pripomenie i v sobotu (23. 3.), keď sa zapojí do Hodiny Zeme. Informovala o tom radnica v tlačovej správe.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %