Pondelok 06.05.2024
Dnes má meniny 
Hermína
°C
06.10.2022 08:25

Témou participatívneho rozpočtu v roku 2023 budú verejné priestranstvá


Rožňava.


Témou participatívneho rozpočtu mesta Rožňava v roku 2023 budú verejné priestranstvá. Verejnosť bude môcť návrhy projektov mestu predkladať na prelome rokov 2022 a 2023.


Vyplýva to zo štatútu participatívneho rozpočtu, ktorý mestskí poslanci schválili na štvrtkovom (29. 9.) zasadnutí mestského zastupiteľstva.

Každý z projektov prihlásených do participatívneho rozpočtu na rok 2023 bude môcť získať finančnú podporu do výšky 2500 eur. Celkovo mesto na tento účel plánuje vyčleniť 30 000 eur. Podľa harmonogramu participatívneho rozpočtu sa už v novembri budú konať verejné stretnutia s participantmi, predkladanie konkrétnych návrhov projektov sa uskutoční v decembri a v januári.

"V minulosti sa stávalo, že participant vložil do projektu veľa energie a potom sme zistili, že si to vyžaduje nejaké osobitné povolenia alebo nie je pozemok v majetku mesta, takže to nebolo možné zrealizovať," uviedol zástupca primátora mesta a hlavný koordinátor participatívneho rozpočtu Michal Drengubiak. Ako dodal, tento problém má riešiť práve skoršie posudzovanie samotných návrhov. Realizácia projektov je naplánovaná po hlasovaní verejnosti od apríla do októbra 2023.

Participatívny rozpočet zaviedlo mesto Rožňava v roku 2018 a aj prvý rok boli témou verejné priestranstvá. Ďalší rok samospráva zameranie participatívneho rozpočtu rozšírila aj na projekty týkajúce sa športu, kultúry či životného prostredia. Neskôr sa však vrátila k pôvodnému modelu s jednotnou tematikou.

"Téma verejné priestranstvá sa osvedčila, aj čo sa týka realizovateľnosti projektov, aj atraktivity pre obyvateľov. Je to široká téma, do ktorej sa zmestí väčšina projektov," vysvetlil Drengubiak. Ako dodal, v tomto roku samospráva v rámci participatívneho rozpočtu podporila celkom 12 projektov, ich preberanie sa uskutoční v nasledujúcich týždňoch.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.02.2023
Na občianske projekty pôjde v rámci participatívneho rozpočtu 8000 eur
Na občianske projekty v meste Hnúšťa v okrese Rimavská Sobota je na tento rok v rámci participatívneho rozpočtu vyčlenená celková suma 8000 eur. Verejnosť môže návrhy projektov podávať do konca marca. Na svojej oficiálnej webovej stránke o tom informovala samospráva.
viac
16.02.2023
V rámci participatívneho komunitného rozpočtu rozdelí TSK tento rok 200 000 eur
Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) rozdelí v tomto roku v rámci participatívneho komunitného rozpočtu 200 000 eur. Komunitné nápady je možné predložiť do konca marca. Informovala o tom Barbora Jánošková z komunikačného oddelenia Úradu TSK.
viac
08.03.2023
O financie z participatívneho rozpočtu sa uchádza 15 projektov
O financie z participatívneho rozpočtu mesta Rožňava sa uchádza celkom 15 občianskych projektov. Hlasovanie verejnosti bolo spustené v pondelok (6. 3.) a potrvá do 19. marca. Na svojej oficiálnej webovej stránke o tom informuje samospráva.
viac
15.03.2023
Obyvatelia budú môcť opäť rozhodnúť o použití financií z rozpočtu
Obyvatelia Partizánskeho budú môcť opäť rozhodnúť o občianskych zámeroch, ktoré miestna samospráva podporí zo svojho rozpočtu. Na tento účel vyčlenila radnica 20 000 eur. Informoval o tom primátor Jozef Božik.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %