Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
17.12.2022 07:55

Tohtoročný slnovrat oslávia dnes na Hlohovskom zámku


Ilustračná snímka: hvezdaren.org


Hvezdáreň a planetárium M. R. Štefánika pripravila na sobotu (17. 12.) na sviatok Kračúna – najdlhšej noci roka podujatie plné astronómie či starobylej slovanskej kultúry. Program sa začne o 14.00 h, informuje o tom hvezdáreň na svojom webe.


Úvod bude patriť tvorivým dielničkám pre deti a exhibičnému lukostreleckému turnaju historickej skupiny Vres. O 15.30 h je na rade vernisáž Klenoty Zeme a vesmíru s fotografiami, obrazmi, sochami a šperkami s vesmírnou a slovanskou tematikou. Návštevníci si budú môcť pozrieť práce sochára Drahomíra Priheľa, fotografa Filipa Kuliseva či astrofotografov Ondreja Králika, Róberta Novotného i Pavla Kollárika.       

Podvečer je pripravená prednáška Rastislava Ferulíka Tatry – krajina starovekých mýtov o megalitických stavbách starých Slovanov na našom území a ich používaní na orientáciu v priestore a čase a tiež rozprávanie Barbory a Petra Hubertovcov o tom, čo Slovania videli na nočnej oblohe. V závere vystúpi zoskupenie Vrbovské vŕby. Program doplní zapálenie vatry i ochutnávka dobových jedál. 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.06.2016
Bojnický letný slnovrat 2016 už tento víkend
Oblastná organizácia cestovného ruchu Región HORNÁ NITRA – BOJNICE organizuje v sobotu 18. 6. v Bojniciach 2. ročník multižánrového podujatia, ktorého hlavným cieľom je propagácia potenciálu cestovného ruchu v známej a obľúbenej turistickej destinácii.
viac
13.12.2018
Na zámku budú prvé Vianoce
V nedeľu sa na nádvorí bude podávať tradičný vianočný primátorský punč. "Teplý nápoj, ale aj čaj a sladké medovníčky bude primátor Miroslav Kollár podávať od 14. do 16. hodiny.
viac
12.08.2021
Hvezdáreň pozýva na nočné pozorovanie Perzeíd
Na nočné pozorovanie Perzeíd pozýva vo štvrtok verejnosť hlohovská Hvezdáreň a planetárium, nesúca meno Milana Rastislava Štefánika. Od 21.00 h môžu záujemcovia v jej exteriéri sledovať meteorický roj s výkladom Petra Habaja.
viac
30.06.2023
Na zámku oslávia letný slnovrat
Oslavu letného slnovratu pripravuje Hvezdáreň a planetárium (HaP) M. R. Štefánika v Hlohovci.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %