Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
30.06.2023 01:30

Na zámku oslávia letný slnovrat


Pozvánka.


Oslavu letného slnovratu pripravuje Hvezdáreň a planetárium (HaP) M. R. Štefánika v Hlohovci.


V spolupráci s Hlohovským zámkom, kde sa podujatie uskutoční 2. júla, ponúkne program spájajúci astronómiu, slovanské zvyky a atmosféru letných festivalov. Informovala o tom za organizátorov Radoslava Bodnárová.

HaP má už za sebou na rovnakom mieste aj oslavu zimného slnovratu, ktorá sa stretla s veľkým záujmom návštevníkov všetkých vekových kategórií. "Od 10.00 do 16.00 hodiny bude možné pozorovať planétu Slnko dvoma našimi ďalekohľadmi priamo na zámockom nádvorí," uviedla. Od 16.00 hodiny v hodinových intervaloch sa budú, ako doplnila Bodnárová, konať tri prednášky o histórii Slovanov a astronómii.

Zámok sa do programu zapojí možnosťou prehliadky obnovených interiérov, okrem toho nájdu deti na nádvorí päť metrov vysoké modely Mesiaca a Jupitera, lukostrelci sa im pochvália svojím umením, otvorené budú tvorivé dielne i stánky s ukážkou starých remesiel. Podujatie v podvečer ukončí zapálenie slnovratového ohňa.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.11.2019
Poslanci TTSK schválili hvezdárni v Hlohovci projekty v sume takmer 835-tis. eur
Dva návrhy na spolufinancovanie projektov v rámci Programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Česká republika pre Hvezdáreň a planetárium M. R. Štefánika v Hlohovci vo výške 834.615,30 eura schválili poslanci Trnavského samosprávneho kraja na svojom výjazdovom rokovaní v Senici.
viac
17.12.2022
Tohtoročný slnovrat oslávia dnes na Hlohovskom zámku
Hvezdáreň a planetárium M. R. Štefánika pripravila na sobotu (17. 12.) na sviatok Kračúna – najdlhšej noci roka podujatie plné astronómie či starobylej slovanskej kultúry. Program sa začne o 14.00 h, informuje o tom hvezdáreň na svojom webe.
viac
27.04.2023
Turistickú sezónu v SNM-Múzeu Bojnice otvorí podujatie Strašidelný zámok
Hlavnú turistickú sezónu v Slovenskom národnom múzeu (SNM) - Múzeu Bojnice otvorí už tento týždeň Strašidelný zámok. Premiérový ročník podujatia ponesie podtitul 1888 a reflektovať bude práve na tento rok, keď započala prestavba hradu na romantický zámok i zhoreli strechy domov na námestí.
viac
09.05.2023
Participatívny rozpočet je otvorený pre projekty celý prvý polrok
Celý prvý polrok je pre Hlohovčanov otvorený proces participatívneho rozpočtu 2023. Už ôsmykrát môžu prostredníctvom neho rozhodovať o využití finančných prostriedkov na projekty vo verejnom priestore, jeho princípy chce mesto občanom predstaviť na verejnom informačnom stretnutí v stredu (10. 5.).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %