Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
16.10.2023 10:05

Topoľčany uvažujú nad znížením frekvencie vývozu komunálneho odpadu


Ilustračná snímka (TASR)


Mesto Topoľčany uvažuje nad znížením frekvencie vývozu komunálneho odpadu. Dôvodom sú zvyšujúce sa náklady na zber a následné nakladanie s odpadom.


Podľa Aleny Ferenčíkovej z topoľčianskeho mestského úradu zníženie frekvencie vývozu znamená zníženie nákladov, ktoré sú rozpočítané do poplatku za komunálny odpad. Z tohto dôvodu je možné, že mesto pristúpi k zníženiu frekvencie jeho vývozu v budúcom roku, upozornila.         

Na základe výpočtu poplatku za komunálny odpad v roku 2022 vychádzala suma na zber a následné nakladanie s odpadom na občana zhruba 52 eur. Ročný poplatok predstavuje 40 eur, zvyšných 12 eur za každého občana znáša mesto. Od budúceho roka má do platnosti vojsť povinnosť úpravy odpadov pred skládkovaním. Na skládky nebude možné ukladať odpad, ktorý neprešiel úpravou. Tá bude znamenať pre mesto ďalšie zvýšenie finančných nákladov, ktoré samospráva odhaduje na 300.000 eur ročne. Na jedného obyvateľa táto suma predstavuje zhruba 14 eur.         

Miera vytriedenia komunálneho odpadu v Topoľčanoch sa každoročne zvyšuje, vlani prekročila v Topoľčanoch 52 percent. Za triedený odpad mesto neplatí, jeho zber a recykláciu finančne zabezpečuje organizácia zodpovednosti výrobcov.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.07.2016
Nové Zámky od septembra zastavia vývoz komunálneho odpadu neplatičom
Takmer milión eur dlhovali ku koncu minulého roka občania a podnikatelia mestu Nové Zámky za vývoz komunálneho odpadu.
viac
08.10.2020
Mesto zverejnilo návrh VZN, plánuje zvýšiť poplatok za odpad
Mesto Skalica zverejnilo na úradnej tabuli návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady, z ktorého vyplýva, že poplatok by sa mal zvýšiť o viac ako päť percent.
viac
12.05.2021
Zníženie frekvencie zvozu komunálneho odpadu prinieslo úsporu
Za prvé tri mesiace tohto roka prinieslo mestu Handlová zníženie frekvencie zvozu komunálneho odpadu úsporu až 9 160 eur.
viac
14.08.2021
Samosprávam klesá odpad s automatizovaným množstvovým zberom
Slovenským skládkam sa darí napriek zvyšovaniu poplatkov. V roku 2020 išlo na skládky 48,4 % komunálneho odpadu. Jednou z príčin je stále triedenie odpadu. Mestá a obce hľadajú riešenia ako eliminovať množstvo odpadu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %