Piatok 17.05.2024
Dnes má meniny 
Gizela
°C
24.03.2022 09:30

TSK chce financovať modernizáciu bojnickej nemocnice z viacerých zdrojov


Na archívnej snímke z 8. marca 2017 zamestnanci nemocnice si prezerajú nedobudované priestory operačných sál nemocnice v Bojniciach. Snímka zdroj: (tasr).


Modernizáciu Nemocnice s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach plánuje Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) po novom financovať z viacerých zdrojov.


Pôvodne na to žiadal peniaze z Fondu na spravodlivú transformáciu, Európska komisia (EK) však projekty z oblasti zdravotníctva nepodporí. Uviedol to v stredu po rokovaní so zástupcami EK v Bojniciach predseda TSK Jaroslav Baška.

"Projekty, ktoré máme pripravené, nedokážeme sami financovať z rozpočtu TSK. Len doteraz sme z neho preinvestovali viac ako 21 miliónov eur," spomenul Baška.

TSK podľa neho v súčasnosti súťaží ďalšie dva veľké projekty, rekonštrukciu jedálenského bloku s kuchyňou a rekonštrukciu anestéziologického a resuscitačného oddelenia dokopy za 11 miliónov eur. "Na nový internistický pavilón nebude mať kraj vlastné finančné prostriedky, chceme preto požiadať aj EK, aby sme sa o ne mohli uchádzať," ozrejmil.

Výstavba pavilónu nie je možná z Fondu na spravodlivú transformáciu, ale na časť, ktorá sa týka energetickej efektívnosti starého pavilónu, by sa z fondu mohli nájsť finančné prostriedky, doplnil Baška. Ďalšie financie bude TSK podľa neho hľadať možno z Plánu obnovy a odolnosti, kde je jedna miliarda eur.

"Na nový pavilón sa pripravuje projektová dokumentácia pre územné rozhodnutie, ktorá by mala byť hotová tento rok, budúci rok by sa mal spraviť realizačný projekt so stavebným povolením a následne by sa mal pavilón postaviť. Ide asi o najväčšiu investíciu tejto nemocnice v hodnote približne 50 miliónov eur," dodal predseda TSK.

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR si uvedomuje, že zdravotníctvo je súčasťou transformácie regiónu a existuje prepojenie medzi zdravotníctvom a ťažbou a spaľovaním uhlia, podotkol generálny riaditeľ sekcie inovácií, strategických investícií a analýz MIRRI Peter Balík. Potvrdil, že zdravotnícky sektor nie je medzi oprávnenými výdavkami Fondu na spravodlivú transformáciu, nebude tak možné podporiť výstavbu pavilónu, ale čiastkové veci týkajúce sa energetickej efektívnosti a obnoviteľných zdrojov energie by sa z neho financovať dali.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.05.2017
Predĺžený víkend na hornej Nitre
Každý kút Trenčianskeho kraja svojim kultúrnym bohatstvom zapadá do pestrej mozaiky ľudových tradícií a unikátov nášho regiónu. Kým na myjavských kopaniciach pletú unikátnu tylovú čipku či v Rudníku vyrábajú jedinečné výrobky z prútia, nezaostáva ani región hornej Nitry.
viac
24.07.2019
Garantovaná energetická služba pomôže župe zlepšiť energetickú efektívnosť
Zvýšenie hodnoty majetku, zníženie energetickej náročnosti budov a zníženie nákladov na vopred stanovenú hodnotu. To sú piliere Garantovanej energetickej služby (GES), ktorá má za úlohu ušetriť verejným inštitúciám nemalé financie, a to bez nutnosti investície vynaloženej na rekonštrukciu budov.
viac
18.02.2022
TSK chce financovať obnovu NsP Prievidza z Fondu na spravodlivú transformáciu
Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) rokuje so zástupcami Európskej komisie (EK) o možnosti financovania modernizácie Nemocnice s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach z Fondu na spravodlivú transformáciu. S projektmi z oblasti zdravotníctva totiž EK exaktne nepočíta.
viac
04.10.2022
Nový urgentný príjem v bojnickej nemocnici začne fungovať v polovici októbra
Prevádzku nového urgentného príjmu plánuje Nemocnica s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach spustiť v polovici októbra. Fungovať bude aj ako školiace stredisko pre záchranárov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %