Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
11.02.2022 08:00

ÚVO urýchli procesy pri verejnom obstarávaní, mestá a obce to len podporujú


Na snímke zľava predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslav Hlivák a predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ján Lunter počas tlačovej konferencie na tému problémov vyhlasovateľov súťaží, ktorý mení svoj prístup na významné zrýchlenie procesov verejného obstarávania na Úrade BBSK v Banskej Bystrici 10. februára 2022. Snímka zdroj: (tasr).


Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) prichádza s novinkou, ktorá má zrýchliť procesy verejných obstarávaní (VO), a to aj v súvislosti s reakciou na pripomienky a podnety Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK).


Informovali o tom vo štvrtok predseda ÚVO Miroslav Hlivák a predseda BBSK Ján Lunter v Banskej Bystrici.

„Po opatreniach na zrýchlenie súťaží, ktoré od 31. marca zavedie novela zákona o VO, prichádzame s ďalším opatrením. Úrad dnešným dňom zmení prístup pri vydávaní predbežných opatrení, ktorými de facto zakazuje vyhlasovateľom súťaží robiť akékoľvek úkony v súťaži do momentu nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia. Nový prístup úradu sa dotkne najmä konaní o námietkach, keďže práve pri nich vydáva predbežné opatrenia najčastejšie,“ zdôraznil Hlivák.

Úrad vydáva predbežné opatrenia preto, aby chránil vyhlasovateľa súťaže a hospodárske subjekty pred neúčelným a nehospodárnym predkladaním ponúk v prípade, že pri rozhodovaní o podanej námietke sa zistí rozpor v súťažných podkladoch so zákonom o VO.

Podľa Hliváka od dnešného dňa budú mať vyhlasovatelia súťaží, v ktorých bude potrebné vydať predbežné opatrenie, možnosť čiastočne pokračovať v procese obstarávania, čo znamená, že niektoré úkony majú povolené. Ide o tie, ktoré súvisia s vysvetľovaním alebo zmenou súťažných podkladov a netýkajú sa namietaných skutočností, prípadne úkony súvisiace s predĺžením lehoty na predkladanie ponúk.

„Očakávame zrýchlenie súťaží, najmä tých, ktoré sú financované z európskych zdrojov,“ konštatoval Hlivák.

Šéf BBSK Lunter si od novely zákona o VO sľubuje rýchlejší priebeh súťaží a klepnutie po prstoch všetkým, ktorí proces obstarávania v minulosti obštrukciami dokázali zamraziť a predlžovať na dlhé mesiace.

Združenie miest a obcí Slovenska s ÚVO dlhodobo spolupracuje. Zrýchlenie VO víta, pretože často sa stáva, že v prípade námietok zostane stáť.

„Iniciatívu ÚVO vítame. Každý krok, ktorým sa zefektívni a urýchli proces VO, znamená dobrú správu pre mestá. Únia miest Slovenska verí, že proces obstarávania prestane byť, objektívne i subjektívne, brzdou rozvoja miest,“ dodal Richard Rybníček, prezident únie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.08.2020
Hlivák: Zákon pre výstavbu nájomných bytov upraví pracovná skupina
Výstavba nájomných bytov nie je podľa Hliváka pre ÚVO novou témou a úrad už niekoľko rokov pracuje na tom, aby samosprávy neporušovali zákon.
viac
02.12.2020
Obstarávanie nájomných bytov
Úrad pre verejné obstarávanie pripravil odborný materiál o obstarávaní nájomných bytov. Účelom je napomôcť verejným obstarávateľom, predovšetkým mestám a obciam, pri zabezpečení výstavby bytových domov s nájomnými bytmi v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní.
viac
18.01.2021
Problémom pri obstarávaní nájomných bytov sú najmä nevysporiadané pozemky
Najčastejšou chybou, ktorú robia mestá a obce pri výstavbe nájomných bytov je, že ich chcú postaviť na nevysporiadaných pozemkoch. Tým nedokážu vytvoriť podmienky pre čestnú súťaž a porušujú zákon.
viac
25.08.2021
Kontrola nákupov za verejné peniaze patrí do konceptu otvoreného vládnutia
Predseda Úradu pre verejné obstarávanie Miroslav Hlivák prijal pozvanie od splnomocnenca vlády pre rozvoj občianskej spoločnosti Martina Giertla na prezentáciu práce úradu na októbrovom Týždni otvoreného vládnutia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %