Pondelok 06.05.2024
Dnes má meniny 
Hermína
°C
14.09.2023 02:05

V Andači posvätili nový filiálny kostol, nahradil kaplnku na cintoríne


Snímka zdroj: www.andac


V Andači, časti obce Zbehy v okrese Nitra, posvätili nový filiálny kostol s patrocíniom Narodenia Panny Márie. Nového kostola sa veriaci vo filiálke farnosti Lukáčovce dočkali po mnohých rokoch, počas ktorých slúžila pre bohoslužby kaplnka na cintoríne.


Novovybudovaný chrám posvätil nitriansky biskup Viliam Judák, informovalo Biskupstvo Nitra. Základný kameň kostola požehnal pápež František v roku 2022. Autormi projektu kostola sú architekti František a Martin Dulíkovci. Samotná stavba chrámu za aktívnej účasti veriacich trvala rok. Kostol vzhľadom na veľkosť patrí medzi menšie, má však plnohodnotné vybavenie. Jeho kapacita je 90 miest na sedenie.         

Pri výstavbe kostola boli použité prírodné materiály, napríklad spišský travertín. Dominuje mu mozaika Panny Márie od umelca Jiřího Šťastu, vitráže Terézie Zemkovej, krížová cesta rezbára Tomáša Lajmona. V oltári sú uložené relikvie sv. Kataríny Laboure, bl. Carla Acutisa a mučeníkov sv. Casty a sv. Aucta z pôvodného oltára z roku 1948.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.02.2017
Nový investor by mal v obci Mýtna vytvoriť okolo 40 pracovných miest
Okolo 30 až 40 pracovných miest má v Mýtnej v okrese Lučenec vytvoriť nový investor, spoločnosť Swietelsky z Rakúska. Potvrdil to starosta Pavel Greksa, podľa ktorého sa firma stane najväčším zamestnávateľom v obci.
viac
27.11.2017
Nový drevený chrám postavili takmer bez klincov
Pravoslávni veriaci v Snine majú od nedele nový drevený chrám. Po ročnej výstavbe ho za účasti množstva veriacich a duchovných posvätil pravoslávny arcibiskup prešovský a metropolita českých krajín a Slovenska Rastislav.
viac
17.02.2020
V obci Petrova Ves vybudujú zberný dvor odpadov za 222 000 eur
V obci Petrova Ves v okrese Skalica začnú budovať zberný dvor odpadov, na ktorý získala obec finančné prostriedky z Ministerstva životného prostredia SR v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia. Informuje o tom vestník Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).
viac
24.03.2021
Nový projekt Polície SR „Dopravný expert vo Vašom meste“
Polícia SR dáva do pozornosti nový projekt „Dopravný expert vo Vašom meste“, ktorý umožňuje upozorniť Políciu SR na najproblematickejšie úseky cestnej premávky s cieľom minimalizovania konfliktných či nebezpečných situácií v cestnej premávke.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %