Piatok 17.05.2024
Dnes má meniny 
Gizela
°C
11.04.2022 10:35

V Bratislave sa konal kongres mladých Rómov, výsledkom diskusií je deklarácia


Učastníci Kongresu mladých Rómov 2018. Snímka zdroj: (tasr).


V Bratislave sa od piatka (8. 4.) do nedele konal kongres mladých Rómov. Zúčastnilo sa ho 40 mladých ľudí z rómskych komunít z celého Slovenska, ktorí chcú prispieť k pozitívnym zmenám, týkajúcich sa života Rómov a spolunažívania s ostatnými obyvateľmi Slovenska.


Informoval o tom Michal Šľachta z Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity.

Delegáti kongresu pracovali v štyroch komisiách, v ktorých sa venovali oblastiam zameraných na politiky zdravotníctva, rozvoj otvorenej kultúry a športových zručností. Taktiež aj participácie a spoločne spravovanej spoločnosti, inklúzie a antidiskriminačných politík či inovácii inkluzívneho vzdelávacieho procesu.

"Výsledkom diskusií jednotlivých pracovných komisií kongresu je Deklarácia mladých Rómov a Rómok 2022, ktorá obsahuje požiadavky a návrhy delegátov kongresu. Deklarácia bude sprístupnená verejnosti, štátnym inštitúciám, vláde, prioritným ministerstvám s cieľom vytvoriť priestor na dialóg," priblížili z úradu.

Jeden z hlavných organizátorov kongresu Mikuláš Lakatoš uviedol, že cieľom je prispieť vlastnými návrhmi a konkrétnymi požiadavkami k zmene politík pre zvýšenie šancí na lepší a dôstojnejší život. Rovnako aj na rozvoj a budúcnosť v otvorenej a tolerantnej spoločnosti, ktorá stavia na demokratických právach a slobodách. "Na všetkých požiadavkách sme sa zhodli spoločne všetci účastníci kongresu," uviedol.

Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ján Hero vyzdvihol zúčastnených mladých Rómov. Ako tvrdí, venovali svoj čas, aby sa pozreli na problémy, ktoré ich trápia, a sami navrhli riešenia či očakávania. "Vo väčšine prípadov sme našli spoločnú zhodu," skonštatoval.      Kongres zorganizoval Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity v spolupráci s Platformou mladých Rómov a Univerzitnou knižnicou v Bratislave.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.10.2016
Európa si nemôže dovoliť nevyužiť potenciál ďalšej generácie Rómov
Mladí Rómovia v Európe majú veľa zručností a kompetencií a chcú sa aj aktívne podieľať na formovaní svojej vlastnej budúcnosti, no často im chýbajú príležitosti k plnému využitiu svojich schopností.
viac
24.07.2020
Vodu zo studní v okolí Istrochemu RÚVZ neodporúča používať
Voda z individuálnych studní v lokalitách Mierová kolónia a Nobelova ulica v bratislavskom Novom Meste pri bývalej Dimitrovke (Istrochem) je dlhodobo nevhodná na pitie a osobnú hygienu, neodporúča sa ňou zalievať ani záhradky s konzumnou zeleninou a ovocím.
viac
30.09.2021
Blíži sa Týždeň otvoreného vládnutia
Každoročné podujatie Úrad splnomocnenca vlády pre rozvoja občianskej spoločnosti Týždeň otvoreného vládnutia sa uskutoční od 5. do 7. októbra v Bratislave.
viac
13.04.2022
Kongres mladých Rómov sformuloval návrhy na zlepšenie verejných politík
Zavedenie nového vyučovacieho predmetu – zdravotnej výchovy do vzdelávacieho plánu základných a stredných škôl, intenzívnejšia angažovanosť štátnych inštitúcií pri zamestnávaní Rómov v rôznych oblastiach verejnej správy, ale i zriadenie Domu rómskej kultúry.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %