Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
23.08.2022 12:15

V Holíči zrevitalizujú Židovský cintorín, mesto získalo dotáciu z TTSK


Ilustračná snímka: TASR


Mesto Holíč zrevitalizuje priestory Židovského cintorína, ktorý sa nachádza na ulici Pod sýpkou.


Mesto na projekt s názvom Revitalizácia priestorov Židovského cintorína v Holíč získalo grant 20.000 eur z výzvy Trnavského samosprávneho kraja v rámci programu Fond na rozvoj Trnavského kraja. TASR o tom informoval hovorca mesta Jaroslav Čársky.      

Židovský cintorín bol založený pravdepodobne v druhej polovici 18. storočia. "Najviditeľnejšou súčasťou je vstupná brána, ktorá bola postavená medzi dvoma svetovými vojnami. Na bráne je uvedené hebrejské požehnanie. Súčasťou cintorína bola aj obradná hala," uviedla Nikol Lazíciusová z mestského úradu.      

"Pamiatka v súčasnosti nie je prístupná verejnosti a snahou mesta v spolupráci s Ústredným zväzom židovských náboženských obcí je prispieť k revitalizácii tohto spomienkového miesta. Zároveň sprostredkovať verejnosti možnosť spoznávať kultúrne hodnoty a tradície židovskej menšiny," doplnil primátor mesta Zdenko Čambal.      

Prvým krokom v rámci realizácie projektu bude revitalizácia náhrobných kameňov. "Najstaršie náhrobky sú pieskovcové, nízke, polkruhovo zakončené. Náhrobky z konca 18. storočia a prvej polovice 19. storočia sú už väčšie, zakončené trojuholníkovým alebo segmentovým štítom. Až koncom 19. a začiatkom 20. storočia sú osadzované náhrobky z umelého kameňa a žuly. Nápisy sú hebrejské, nemecké a po vzniku ČSR aj slovenské," informovala Lazíciusová.      

Projekt bude dotvárať aj sprievodná aktivita zameraná na mapovanie hrobov. "Táto aktivita bude uskutočnená odbornou osobou, ktorá sa zaoberá židovskou menšinou a ovláda hebrejčinu. Získané poznatky budú následne prezentované na informačných paneloch," povedal Čársky.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.08.2017
Štyri erby na kontajnery so stromami vyrobia miestni študenti
Štyri kovové erby, ktoré budú krášliť kontajnery so stromami v centre Fiľakova, vyrobia miestni stredoškolskí študenti. Ako informoval primátor mesta Attila Agócs, spomínané kontajnery osadia na Hlavnej ulici v rámci revitalizácie zelene.
viac
29.06.2020
Poslanci schválili zámenu pozemkov tvoriacich rezervu cintorína
Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Senici na svojom štvrtkovom (25. 6.) zasadnutí schválili zámenu pozemkov tvoriacich rezervu cintorína. Za zámenu hlasovalo 21 poslancov, dvaja boli proti.
viac
25.01.2021
Nové Mesto pripravuje revitalizáciu parku na Račianskom mýte
Bratislavské Nové Mesto pripravuje revitalizáciu parku na Račianskom mýte. Cieľom projektu je naplnenie rozvojových plánov v oblasti prispôsobenia sa zmenám klímy.
viac
14.04.2021
Projekt revitalizácie zelene ortodoxného cintorína v Bratislave
Na Slovensku sú stovky židovských cintorínov, pričom najznámejšie z nich sa nachádzajú v Bratislave, Dunajskej Strede, Nitre, Žiline, Prešove, Michalovciach, či Humennom. Jeden z najväčších a najstarších židovských cintorínov je ortodoxný cintorín v Bratislave.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %