Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
06.02.2024 02:00

V Hontianskych Tesároch a Teranoch budú pôsobiť občianske hliadky


Ilustračná snímka (archív ON)


V obciach Hontianske Tesáre a Terany v krupinskom okrese budú v najbližších mesiacoch pôsobiť občianske hliadky. Tieto dve susediace obce získali finančné prostriedky na projekt Miestnych občianskych a preventívnych služieb.


 "V súčasnosti vnímame potrebu zabezpečenia kontinuity občianskych hliadok v obci, keďže z celkového počtu 882 obyvateľov 40 percent pochádza z marginalizovaných rómskych komunít," zdôvodnila samospráva obce Hontianske Tesáre, ktorá na fungovanie hliadok získala takmer 163.000 eur.         

Projekt už podľa starostu Štefana Foltána v dedine realizovali, hliadky boli pre obyvateľov prínosom. Ako uviedol pre TASR, v dedine pomáhajú najmä pri udržiavaní poriadku, predchádzaní čiernych skládok a aj dodržiavaní bezpečnosti. Vďaka projektu teraz zamestnajú štyroch ľudí na 30 mesiacov.        

 V susednej obci Terany zatiaľ s občianskymi hliadkami skúsenosť nemajú, no starostka Iveta Gajdošová očakáva, že pomôžu pri udržiavaní čistoty, prispejú k lepšej školskej dochádzke či bezpečnosti v obci. "Najväčší problém je s odpadmi, takže ideme obyvateľov učiť triediť a dávať pozor, aby odpad nevyhadzovali kade-tade," podotkla pre TASR.         

V dedine žije aktuálne približne 600 ľudí, z toho jedna šestina sú Rómovia. Na občianske hliadky získali Terany približne 122.000 eur. "Projekt budeme u nás realizovať od 1. marca a trvať bude 30 mesiacov. Prostriedky sme získali na tri plné úväzky, ale je možné to deliť, tak zamestnáme viac ľudí," dodala Gajdošová.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.05.2016
Vedenie mesta je s občianskymi hliadkami mesiac po ich zavedení spokojné
– Samospráva mesta Poprad je mesiac po zavedení občianskych hliadok s ich náplňou spokojná. Podľa viceprimátora Pavla Gašpera sa jej členovia angažujú najmä pri ochrane životného prostredia a nastoľovaní verejného poriadku v Matejovciach, mestskej časti Popradu.
viac
14.08.2023
Do ulíc sa vrátia občianske hliadky, mesto hľadá vhodných kandidátov
Do ulíc Zvolena sa vrátia občianske hliadky, mesto v súčasnosti hľadá vhodných kandidátov na obsadenie ôsmich miest. Členovia budú pôsobiť v problémových lokalitách a dohliadať na dodržiavanie verejného poriadku. Informoval o tom hovorca mesta Martin Svatuška.
viac
27.11.2023
Revúca získala na občianske hliadky vyše 330-tis eur, budú mať osem členov
Mesto Revúca získalo z Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity vyše 330-tis.eur na zriadenie miestnej občianskej a preventívnej služby (MOPS). Takzvané občianske hliadky budú mať osem členov a podieľať sa budú na udržiavaní verejného poriadku.
viac
23.01.2024
Občianska poriadková služba bude ďalej pôsobiť v L. Mikuláši aj Ružomberku
Miestna občianska poriadková služba bude v nadchádzajúcom období ďalej pôsobiť v Ružomberku aj Liptovskom Mikuláši. Informovali o tom zástupcovia oboch samospráv.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %