Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
25.09.2021 02:35

V Humennom odhalili pamätník Jánovi a Martine


Na archívnej snímke spomienka na zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Foto: TASR/Michal Svítok


Pamätník Jánovi Kuciakovi a Martine Kušnírovej odhalili v piatok pri Vihorlatskej knižnici v Humennom. Vznikol z iniciatívy neformálneho zoskupenia humenských občanov Príď a Poznaj.


Autorom diela Láska víťazí nad zlom je Fero Guldan. "Cesta k odhaleniu pamätníka obetiam vrážd, ktoré navždy ovplyvnili históriu Slovenska, nebola jednoduchá," pripomenul za zoskupenie Ján Mičovský s tým, že o umiestnení pamätníka rozhodovalo humenské mestské zastupiteľstvo trikrát. Poslanci pri zamietavých stanoviskách argumentovali, že ani jeden z dvojice v Humennom nikdy nebol. "Na to sme vždy odpovedali, že svoje deti azda vychovávame k odvahe a občianskej statočnosti," ozrejmil Mičovský. Podotkol, že pamätník tak bude v meste pripomínať "trvalú ozvenu ich osudov v našom spoločenskom svedomí."       

Guldan je autorom viacerých angažovaných diel. Na mieste vraždy Róberta Remiáša je umiestnený jeho kríž, pri Modrom kostolíku v Bratislave pamätník nenarodeným deťom, na štátnej hranici s Poľskom, kde ju pri svojom úteku z Osvienčimu prekročili Vrba s Wetzlerom, sa nachádza jeho kytica. Je tiež autorom tabule, ktorá na humenskom námestí pripomína miesto, kde stála galantéria známa z novely Ladislava Grosmana Obchod na korze.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.04.2024
Aplikácia pomôže rodičom najmenších detí a ponúkne overené odborné informácie
UNICEF, Slovenská spoločnosť primárnej pediatrickej starostlivosti Slovenskej lekárskej spoločnosti a občianske združenie Pediatri deťom predstavujú Bebbo.
viac
22.04.2024
Tesco podporí až 231 lokálnych projektov sumou 170-tisíc eur
Máte nápad, ako zlepšiť život na Slovensku? Teraz máte jedinečnú šancu získať peniaze na svoj projekt, ktorý pomôže komunitám. Tesco spúšťa už 15. edíciu grantového programu Vy rozhodujete, my pomáhame na podporu lokálnych projektov.
viac
23.04.2024
Komárno zmodernizovalo väčšinu verejného osvetlenia
Mesto Komárno za posledné dva roky zmodernizovalo takmer 4000 svietidiel verejného osvetlenia. Ako uviedla radnica, ide približne o dve tretiny celej siete.
viac
26.04.2024
Fiľakovo na tento rok opäť plánuje miliónové investičné akcie
Mestskí poslanci aj v tomto roku schvaľovali zoznam investičných akcií mesta. Dokument, ktorý sa počas roka zvykne viackrát aktualizovať, obsahuje plány samosprávy na najbližší rok, výhľadovo aj na rok 2025.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %