Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
19.07.2019 11:03

V Leopoldove obnovili súťaž v kopaní jedenástok


Ilustračný výrez plagátu


Mužstvo Leopoldova má za sebou náročnú sezónu, počas ktorej na jar museli dobiehať veľmi neúspešnú jeseň a do konca súťažného ročníka boli „namočení“ do boja o záchranu. Klub však už dlhšie potreboval nový impulz, ktorý prišiel s novým vedením.


S novými klubovými funkcionármi - predsedom Matejom Jančárom, tajomníkom klubu Jozefom Krilekom a členom Výkonného výboru MTK Leopoldov Tomášom Polákom spoločne dospeli k myšlienke obnoviť to, čo malo v klube dlhoročnú tradíciu a čo spájalo športových futbalových fanúšikov z radu profesionálnych športovcov, amatérov, ale aj bežných obyvateľov mesta Leopoldov a širokého okolia. Aj preto sa rozhodli obnoviť súťaž v kopaní jedenástok pod názvom Penaltový kráľ a o financie sa rozhodli požiadať v rámci Participatívneho rozpočtu Trnavského samosprávneho kraja, kde za ich projekt mohli hlasovať samotní obyvatelia. V hlasovaní si Penaltový kráľ počínal veľmi dobre, získal 933 hlasov a v hlohovskom okrese sa umiestnil na 4. mieste.

Dlhoročná tradícia

Svoju históriu v Leopoldove začala písať súťaž v kopaní penált v roku 1998, kedy bola súčasťou krajskej futbalovej súťaže v kopaní jedenástok. Športové podujatie nieslo názov Šanca pre každého a organizátorsky ho zastrešoval mestský úrad s pomocou leopoldovského futbalového klubu, ktorý vtedy niesol názov MTK Lokomotíva a rovnako aj Krajského útvaru Slovenského zväzu telesnej kultúry v Trnave. Nultý ročník sa v Leopoldove tešil veľkému záujmu, nielen domácich, ale aj ľudí z okolia. Do kopania jedenástok sa prihlásilo 163 účastníkov, futbalistov i nefutbalistov, starších i mladších. Do finálového kola sa v tomto ročníku „prestrieľalo“ až 51 súťažiacich. Každý kto vsietil gól, postupoval ďalej, kto nie, skončil.

Do súťaže sa prihlásilo aj päť žien, ktoré vytvorili samostatnú kategóriu. Zlatú priečku a ceny v podobe šampanského a futbalovej lopty si domov odnášala Terézia Kavuliaková, ktorá je dnes primátorkou mesta Leopoldov. Hlavnou cenou nultého ročníka bola mikrovlnná rúra, ktorú získal Peter Otčenáš zo Serede. Okrem toho si z rúk vtedajšieho primátora prevzal putovný pohár, o ktorý budú bojovať strelci aj v tomto roku.

Podujatie lákalo aj známe mená

V druhom ročníku (rok 2000) nebola núdza o prekvapenia. Jedným z nich bola aj účasť futbalovej hviezdy, Miroslava Karhana, rodáka zo susedného Šulekova, ktorý sa stal jedným zo súťažiacich. Do organizácie podujatia sa zapojil aj Oblastný futbalový zväz Trnava a po prvýkrát sa do kopania jedenástok zapojili aj žiaci, ktorých sa na futbalovom štadióne v Leopoldove zišlo až 85. Vylepšili sa aj štatistiky žien, ktorých sa prihlásilo desať. Spolu štartovalo 184 účastníkov a tento ročník bol zároveň jedným z najúspešnejších.

Práve účasť Miroslava Karhana priniesla veľmi zaujímavé finále, v ktorom sa postavil proti domácemu Stanislavovi Piovarčimu, ktorý je oporou leopoldovského futbalu dodnes. Z niekoľkokrát opakovaného duelu však odchádzal šťastnejší domáci Piovarči, keď sa Karhanovi nepodarilo prestreliť brankára. Stanislav Piovarči si okrem veľkého triumfu odniesol domov putovný pohár, aj hlavnú cenu v podobne horského bicykla. Kopanie jedenástok sa v Leopoldove tešilo veľkej popularite až do roku 2004, kedy sa uskutočnil posledný ročník.

Súťaž pre všetkých a o zaujímavé ceny

Tohtoročný Penalový kráľ nadviaže na rok 2004 a svoj 7. ročník odštartuje 27. júla 2019 na štadióne v Leopoldove. Prísť a vystrieľať si zaujímavé ceny môže skúsiť ktokoľvek, vítaní sú všetci, stačí sa o 9:00 h. iba zaregistrovať. Súťažiť sa bude v troch kategóriách, deti do 15 rokov začnú v strieľaní jedenástok o 10:00 h., ženy a dospelí od 12:00 h. Vstupné na podujatie je dobrovoľné a súťažiť sa bude o atraktívne ceny nielen v penaltách, ale aj tombole.

„Cieľom akcie je obnoviť podujatie s dlhoročnou tradíciou, ktoré lákalo veľa športových futbalových fanúšikov z radu profesionálnych športovcov, amatérov, ale aj bežných obyvateľov mesta Leopoldov a širokého okolia, ktorí si zmerajú sily v kopaní 11-kových kopov. Akcia je prístupná pre všetkých, ktorí sa chcú zabaviť a súťažiť o hodnotné vecné ceny,“ dodal tajomník klubu MTK Leopoldov Jozef Krílek.

Autor: (zdroj: MsÚ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.07.2016
Verejnosť môže hlasovať v ankete Strom roka 2016
Hlasovanie bolo odštartované na festivale Pohoda a záujemcovia môžu do konca septembra poslať hlas jednému z dvanástich stromov – finalistov ankety Strom roka a podporiť tak jeho ošetrenie.
viac
23.08.2019
O titul Kráľa severu zabojuje 57 súťažiacich
Tretiemu ročníku silovo-vytrvalostnej súťaže King of the North (Kráľ severu) bude patriť najbližšia sobota (24. 8.) v Dolnom Kubíne. Sily si príde zmerať 57 súťažiacich z Poľska, Českej republiky a Slovenska.
viac
03.11.2020
UK plánuje obnoviť študentský klub Unique v Mlynskej doline
Univerzita Komenského (UK) v Bratislave plánuje obnoviť klub Unique vo Vysokoškolskom meste Ľudovíta Štúra v Mlynskej doline.
viac
18.07.2022
Nový mestský úrad je výsledkom architektonickej súťaže s 51 návrhmi
Mesto Leopoldov oficiálne otvorilo novú budovu svojho mestského úradu. Objekt je výsledkom architektonickej súťaže, do ktorej bolo prihlásených až 51 návrhov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %