Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
07.06.2022 12:35

V meste môžu pribudnúť pamätné dlaždice i významné hroby


Na archívnej snímke osadená pamiatková dlaždica. Snímka zdroj: (tasr).


Časť dlažby na Námestí osloboditeľov pred mestským úradom v Michalovciach môžu v budúcnosti využiť pre osadenie pamätných dlaždíc. Na mestských cintorínoch tiež po novom môžu byť niektoré hroby označené za "významné".


Otázkou uctenia si významných obyvateľov mesta či obetí holokaustu a tiež umeleckej hodnoty hrobových miest sa pri zmene dvoch všeobecne záväzných nariadení (VZN) mesta venovali michalovskí poslanci na svojom májovom zasadnutí.

K zmene VZN o pešej zóne pristúpila samospráva na základe požiadaviek zo strany zahraničnej verejnosti. Schválením materiálu poslanci umožnili, že do dlažby pred mestským úradom bude možné osadiť pamätné tabule významným osobnostiam, ktorých život je spätý s Michalovcami, miestnym obetiam holokaustu či významným návštevám. Pamätnú tabuľu bude obsahovo schvaľovať mestské zastupiteľstvo (MsZ).

Nadpolovičnou väčšinou poslaneckých hlasov bude MsZ odobrovať aj hrobové miesta, ktoré by mali pribudnúť do "zoznamu významných hrobov". "Významným hrobom na území mesta sa považuje hrobové miesto a prislúchajúce najbližšie okolie vrátane hrobky, náhrobného kameňa, záhlavného pomníka, epitafnej dosky a ich príslušenstva významných osobností celoslovenského významu, regionálneho i miestneho významu, ako i hroby, ktorých náhrobné kamene majú umeleckú a historickú hodnotu," priblížil materiál.

Návrhy na zaradenie hrobov do zoznamu môže podávať verejnosť, pred schvaľovaním poslancami ho prerokuje komisia kultúry MsZ. Významné hroby budú oslobodené od poplatku za nájom hrobového miesta, starostlivosť o ne zabezpečí mesto na vlastné náklady.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.05.2018
Nové pamätné tabule budú venované Š. Dobóovi a M. Balašovi
Dve nové pamätné tabule pribudnú v tomto roku v Leviciach. Venované budú majiteľovi Levického hradu Štefanovi Dobóovi a tekovskému županovi, obrancovi Levíc Melicharovi Balašovi. Osadenie tabúľ odsúhlasili levickí mestskí poslanci.
viac
24.09.2020
HZS bude môcť pokutovať nezodpovedných návštevníkov ferrát
Zástupcovia mesta sa stretli s príslušníkmi Horskej záchrannej služby (HZS), aby spoločne diskutovali o vysokom počte zásahov záchranárov na ferratách.
viac
13.10.2020
Poskytovanie dotácií z rozpočtu má od 15. októbra nové pravidlá
Na poslednom zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ) poslanci schválili nový návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o poskytovaní dotácií z rozpočtu mesta Banská Bystrica, ktoré má nadobudnúť účinnosť 15. októbra.
viac
12.02.2022
Mestskí poslanci schválili zákaz fajčenia v niektorých lokalitách mesta
Poslanci mesta Rožňava na štvrtkovom (10. 2.) zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ) schválili zmeny vo všeobecne záväznom nariadení (VZN) o ochrane verejného poriadku, ktoré spočívajú aj v rozšírení zákazu fajčenia o niektoré lokality na verejných priestranstvách.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %