Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
20.08.2018 03:50

V meste sa začína séria podujatí k osmičkovým rokom


Zvolen.sk


Sériu podujatí k "osmičkovým rokom" plánuje v najbližších dňoch a mesiacoch organizovať mesto Zvolen. Prvé, zamerané na 50. výročie vpádu okupačných vojsk v auguste 1968, sa uskutoční v utorok 21. augusta o 17.00 h v Krajskej knižnici Ľ. Štúra vo Zvolene.


Ako pre TASR uviedla hovorkyňa Mestského úradu vo Zvolene Eva Ježovičová, pôjde o diskusiu spojenú s premietaním nových dokumentárnych filmov Spýtaj sa vašich 68 od Barbory Berezňákovej a Pavlíny Morháčovej. "Autorky pri natáčaní zavítali aj do Zvolena a pátrali po prípade Jozefa Leváka, ktorý zahynul pod kolesami tanku," priblížila Ježovičová.       

Film bude mať premiéru len o deň skôr v Bratislave. Po filme bude nasledovať diskusia hostí – Vladimíra Šeda, bývalého viceprimátora mesta, a redaktorov rozhlasu Fedora Mikoviča a Michala Várošíka. "Každý z nich sa pritom na udalosti augusta '68 díva inak," pripomína Ježovičová.       

Fedor Mikovič ako človek, ktorý zažil z rozhlasu príchod Rusov, a Várošík, ktorý o okupácii natočil dva filmy - Vlny slobody o vysielaní banskobystrických „rozhlasákov“ z provizórnych pracovísk po auguste 1968 a Sliač v bratskom zovretí o okupácii Sliača. Oba filmy budú premietnuté 22. augusta o 17.00 h v Starej radnici. Zvolenská premiéra filmov v Starej radnici bude spojená s diskusiou autorov.       

Súčasťou podujatí budú aj výstavy. Návštevníci uvidia autentické fotografie z príchodu tankov do Zvolena od Emila Rakytu vystavené v Krajskej knižnici Ľ. Štúra. Fotky mohli Zvolenčania vidieť aj v trilógii Zvolen 1918 – 1989 v príbehoch a spomienkach obyvateľov, verejne ich autor vystavuje prvý raz. Príchod Rusov do Zvolena zažil ako 30-ročný, v ten deň bežal z práce domov po fotoaparát, aby zachytil zlomové okamihy našich dejín.       

Iný pohľad predstavia grafické práce študentov strednej školy Michael. „Je zaujímavé, koľko významných udalostí z našich dejín, ktoré tvoria našu spoločnú historickú pamäť, obsahuje osmičku. Cieľom projektu bolo na tieto udalosti poukázať a predstaviť divákom aktualizovaný pohľad očami najmladšej generácie autorov,“ hovorí Jakub Štěpánek zo školy Michael. Výstavu Osudové osmičky nájdu Zvolenčania od 21. 8. do 30. 9. v Starej radnici vo Zvolene.       

Spomienke na okupáciu bude venovaný aj koncert kapely Definitívum a Jakuba Havlíka 21. augusta o 19.00 h v Parku Ľudovíta Štúra. Predchádzať mu bude pietne zhromaždenie pred pamätnou tabuľou Jozefa Leváka, ktorého tank pripravil o život.       

Séria podujatí bude pokračovať v septembri diskusiami o rokoch 1948 a v októbri spomienkou na rok 1918.   

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.02.2018
Miestne páry oslávia Národný týždeň manželstva
Povzbudiť manželské páry a zároveň poukázať na význam manželstva chcú prostredníctvom Národného týždňa manželstva aj v Novej Bani. V týždni od 11. do 18. februára je pre tunajšie páry pripravených niekoľko podujatí.
viac
07.08.2018
Dni mesta Trebišov 2018
Mesto Trebišov pripravuje, ako každý rok, veľkolepé kultúrno-spoločenské podujatie Dni mesta Trebišov. Mestské slávnosti začnú pondelok 20. augusta 2018 sprievodnými podujatiami.
viac
26.09.2018
V Krajskom múzeu v Prešove vám priblížia osudové roky 1918 a 1968
Poprava 41 vojakov a dvoch civilistov. Takto neslávne prežívali koniec 1. svetovej vojny obyvatelia Prešova. Výstava „V osudových rokoch 1918 & 1968“ v Rákociho paláci ponúka kritický pohľad na udalosti spred sto rokov a na dramatické chvíle z augusta 1968.
viac
01.07.2022
Deti budú cez prázdniny putovať po regióne za literárnymi postavami
Deti zo Zvolena môžu nadchádzajúce prázdniny tráviť aj v tamojšej knižnici a putovať s jej pracovníčkami po regióne za literárnymi postavami. Knižnica pre nich totiž už tretí rok pripravila v júli aj v auguste celodenné cykly prázdninových podujatí s názvom S povesťou v batohu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %