Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
10.05.2022 09:30

V meste vytvorili vinohradnícky skanzen, otvoria ho v sobotu


Snímka zdroj: (slovenskycestovatel.sk).


Vo Svätom Jure v lokalite Panciere vytvorili vinohradnícky skanzen, otvoria ho v sobotu (14. 5.).


Priblížiť má verejnosti význam vinohradníctva a vinárstva pre zachovanie tradičnej malokarpatskej kultúrnej krajiny či prezentovať pôvodné spôsoby pestovania viniča a kultivácie vinohradov, ako aj tradičné odrody vínnej révy.

"Po vyše dvojročnom hľadaní vhodného pozemku sme nakoniec našli miesto, ktoré spĺňa väčšinu požadovaných kritérií, a to prítomnosť historických vinohradníckych prvkov (rúny, stienky, búdy), ľahká dostupnosť z centra mesta, výhľad na mesto a širšie okolie," spresnil Svätojurský vinohradnícky spolok, ktorý skanzen vytvoril v spolupráci s Academia Istropolitana Nova a mestom Svätý Jur.

Pozemok s veľkosťou zhruba 18 árov sa nachádza v lokalite Panciere nad Bratislavskými záhumenicami. Je veľmi členitý, čiastočne skalnatý, porastený náletovými drevinami a kríkmi. Dostupný je pešo z Letohradskej ulice či autom po panelovej ceste z Bratislavských záhumeníc.

"Členitý pozemok sme vyčistili, vybudovali chodníky, vysadili vinič na kolovom vedení a postupne tu vzniklo miesto na oddych, ochutnávky vína, spoznávanie histórie a prírodných zaujímavostí svätojurskej krajiny," spresnili tvorcovia skanzenu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.04.2016
Vinohradnícky skanzen v Svätom Jure plánujú otvoriť do dvoch rokov
Priblížiť verejnosti význam vinohradníctva a vinárstva pre zachovanie tradičnej malokarpatskej kultúrnej krajiny či prezentovať pôvodné spôsoby pestovania viniča a kultivácie vinohradov, ako aj tradičné odrody vínnej révy.
viac
12.11.2020
Gotický palác na hrade Ľubovňa by chceli sprístupniť už budúci rok
Ľubovnianske múzeum chce gotický palác na hrade Ľubovňa sprístupniť verejnosti už budúci rok. V súčasnosti tam realizujú konzervačné práce, odborné reštaurovanie kamenných ostení a portálov.
viac
15.04.2021
Nemocnicu Bory by mohli kolaudovať v lete na budúci rok
Na stavbe sa realizujú všetky vnútorné práce, ako vzduchotechnika vrátane vykurovacieho a chladiaceho systému, vodovodné rozvody, kanalizácia, potrubná pošta, silnoprúdové rozvody, sadrokartónové priečky či obklady a podlahy.
viac
15.05.2021
Noc múzeí a galérií otvorí dvere humenského skanzenu
Vihorlatské múzeum (VM) v Humennom sa do tohtoročnej kampane Noc múzeí a galérií zapája pozvánkou k prehliadke areálu a objektov expozície ľudovej architektúry a bývania. Aktuálne tiež ponúka tri výstavné projekty v online priestore.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %