Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
20.02.2023 03:20

V meste začali fungovať prvé bibliomaty


Snímka zdroj: (tasr).


Novinku v systéme požičiavania kníh na Slovensku predstavili v piatok v Banskej Bystrici. Ide o bibliomat, prostredníctvom ktorého si čitatelia môžu vyzdvihnúť či odovzdať knihu nepretržite, počas siedmich dní v týždni.


Službu plne riadi automat s nainštalovaným softvérom, ktorý vyvinuli výhradne na tieto účely.

Jeden z bibiliomatov je umiestnený v priestoroch obchodného centra Na Troskách pri východe na strešné parkovisko a druhý na starom banskobystrickom sídlisku, na Ulici 29. augusta. Výpožičky kníh zastrešuje Verejná knižnica Mikuláša Kováča, ktorá má v ponuke viac ako 120 000 titulov.

"Nápad vznikol počas pandémie, keď sme hľadali spôsob, ako zabezpečiť styk s čitateľom," uviedla riaditeľka knižnice Iveta Babjaková. "V našom bibliomate si čitateľ môže online z domova objednať prostredníctvom registračného konta knihu, o ktorú má záujem," priblížila. Po spracovaní jeho objednávky a doručení knihy do bibliomatu dostane e-mail a SMS, že si ju môže prísť vybrať. Knihu môže potom do bibliomatu vrátiť, a to do označeného boxu na vrátenie kníh. Takisto tam môže vrátiť aj knihy požičané priamo v knižnici M. Kováča.

Novinku podporil zriaďovateľ knižnice Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) sumou 40 000 eur. "Chceme ísť v súlade s trendmi, ako sú približovanie služieb ľuďom či odstraňovanie bariér," povedal predseda BBSK Ondrej Lunter. Služba je podľa neho veľmi blízka už zabehnutým službám, ako sú napríklad objednávky tovarov do balíkomatov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.01.2020
Regionálne pulty ponúkajú výrobky lokálnych producentov a remeselníkov
Začiatkom decembra inštalovali prvé regionálne pulty v Banskobystrickom kraji. Pulty, v ktorých sa predávajú výrobky od regionálnych producentov a malovýrobcov, boli jedným z kľúčových bodov programu vedenia župy. Ten sa teraz podarilo naplniť.
viac
25.03.2020
Rúška na objednávku kraja šijú firmy v regióne, pridali sa divadlá aj školy
Nedostatok ochranných rúšok sa snaží Banskobystrický samosprávny kraj kompenzovať tým, že ich výrobu objednal u firiem v regióne. Látkové rúška dobrovoľne šijú aj v niektorých divadlách a stredných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti BBSK, pomôcť im môžete látkami.
viac
09.10.2023
BBSK: Návrhy na ocenenie výnimočných dobrovoľníkov
Do 2. novembra je možné zaslať neziskovej organizácii Centrum dobrovoľníctva v Banskej Bystrici návrhy na ocenenie výnimočných dobrovoľníkov, organizácií alebo inšpiratívnych projektov zameraných na nezištnú pomoc v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK).
viac
07.03.2024
V Sásovej otvorili obnovenú knižnicu, BBSK spúšťa výpožičky audiokníh
Na banskobystrickom sídlisku Sásová v stredu po deviatich mesiacoch slávnostne otvorili zrekonštruovanú pobočku Verejnej knižnice Mikuláša Kováča (VK MK).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %