Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
25.08.2022 02:15

V Múzeu slovenskej dediny predstavia žatevné zvyky na dedine


Ilustračná snímka


Zvyky počas žatvy na dedine spoznajú v nedeľu (28. 8.) návštevníci podujatia Dožinky v Múzeu slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine.


 TASR o tom informovala kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská. Doplnila, že uvidia ukážky poľnohospodárskych prác spojených so zberom a spracovaním obilia. "Mlátenie obilia na mláťačke, jeho čistenie na rajtári a rezanie slamy na sečku kosovou rezačkou. Vyskúšať si budú môcť napríklad mletie obilia na žarnove alebo v stupe," uviedla Kiripolská.      

Zvyky v minulosti zaužívané pri žatve, poďakovaní sa za úrodu a dožinkovej veselici predstavia od 10.00 h do 16.00 h folklórne skupiny Lubená z Poluvsia, Bukovina z Kšinnej a Hradisko z Vrútok. "Sečkársky tanec naučí návštevníkov v tanečnej škole folklórny súbor Turiec z Martina. Súčasťou programu budú ukážky tradičnej ľudovej a umeleckej výroby a prípravy tradičnej stravy," dodala Kiripolská s tým, že o 13.30 h sa v drevenom kostole z Rudna uskutočnia evanjelické a. v. služby Božie.     

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.08.2020
Žatevné zvyky predstavia v Múzeu slovenskej dediny na podujatí Dožinky
Zvyky, ktoré v minulosti sprevádzali žatvu na dedine, ukážky poľnohospodárskych prác a dožinkové slávnosti predstavia v nedeľu (23. 8.) na podujatí Dožinky v Múzeu slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine.
viac
07.04.2022
V Múzeu slovenskej dediny predstavia veľkonočné tradície a zvyky
Veľkonočné tradície a zvyky predstavia v nedeľu (10. 4.) v Múzeu slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine na podujatí Veľká noc na dedine. Informovala o tom Milena Kiripolská z oddelenia prezentácie a marketingu SNM v Martine.
viac
10.08.2022
V Múzeu slovenskej dediny predstavia spracovanie ľanu aj výrobu textilu
Výrobu textilu v minulosti a starostlivosť o odev spoznajú v nedeľu (14. 8.) návštevníci podujatia Ľanová nedeľa v Múzeu slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine. Informovala o tom kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská.
viac
06.10.2022
V Múzeu slovenskej dediny predstavia jesenné práce na gazdovstve
Jesenné práce na gazdovstve spoznajú v nedeľu (9. 10.) návštevníci Múzea slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine na podujatí Keď sa zima opýta. Informovala o tom kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %