Streda 01.05.2024
Dnes má meniny 
Sviatok práce
°C
06.10.2022 01:30

V Múzeu slovenskej dediny predstavia jesenné práce na gazdovstve


Ilustračná snímka.


Jesenné práce na gazdovstve spoznajú v nedeľu (9. 10.) návštevníci Múzea slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine na podujatí Keď sa zima opýta. Informovala o tom kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská.


Pracovné činnosti, ktoré súviseli so zásobením rodiny na zimné obdobie, predstavia členovia Folklórneho súboru (FS) Drotár z Dlhého Poľa a folklórnych skupín (FSk) z Podhradia a Sklabine. "Folkloristi narežú a natlačia kapustu a predstavia aj tradičné zvyky v programe Okolo lekváru. Predvedú pečenie tradičných 'zemnačných osuškov', chystanie vitamínov na zimné obdobie v podobe jabĺčok či šípok na sušenie aj prípravu dreva na zimu," uviedla Kiripolská.

Doplnila, že návštevníci uvidia počas dňa orbu polí konským záprahom, a to o 11.00 a 14.00 h. "Naučia sa, ako sa vyrábala brezová metla, priadlo na kolovrate či tkalo plátno. Pre najmenších sú prichystané tvorivé dielne. V nich si budú môcť vyskúšať plstenie ovčej vlny, vyrobiť si figúrky z makovíc a gaštanov alebo voňavé bylinkové vrecúška ozdobené pečiatkami zo zemiakov. O živočíchoch, ktoré sa ukrývajú v okolí ľudských obydlí a záhrad, sa dozvedia pri aktivite Pomocníci dobrého hospodára z ríše zvierat," priblížila Kiripolská.

V programe nebudú chýbať ukážky prípravy čajov z byliniek dopestovaných v múzejných záhradkách, "šajtľavej polievky" a "šiflíkov s kapustou", ktoré sa zvykli variť pri tlačení kapusty. "Návštevníci si budú môcť zmerať sily v jedení zemiakovej baby," uzavrela Kiripolská s tým, že počas programu od 10.00 h do 16.00 h budú hrať Heligonkári spod Lysca.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.10.2019
V Múzeu slovenskej dediny predstavia jesenné práce našich predkov
Podujatie Keď sa zima opýta predstaví v nedeľu 13. októbra jesenné práce našich predkov návštevníkom Múzea slovenskej dediny Slovenského národného múzea v Martine.
viac
07.04.2022
V Múzeu slovenskej dediny predstavia veľkonočné tradície a zvyky
Veľkonočné tradície a zvyky predstavia v nedeľu (10. 4.) v Múzeu slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine na podujatí Veľká noc na dedine. Informovala o tom Milena Kiripolská z oddelenia prezentácie a marketingu SNM v Martine.
viac
10.08.2022
V Múzeu slovenskej dediny predstavia spracovanie ľanu aj výrobu textilu
Výrobu textilu v minulosti a starostlivosť o odev spoznajú v nedeľu (14. 8.) návštevníci podujatia Ľanová nedeľa v Múzeu slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine. Informovala o tom kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská.
viac
06.12.2022
V Múzeu slovenskej dediny predstavia predvianočné a vianočné zvyky
Tradičné zvyky predvianočného a vianočného obdobia spoznajú v nedeľu (11. 12.) návštevníci Múzea slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine na podujatí Vianoce na dedine. Informovala o tom kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %