Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
01.02.2022 09:35

V obci Tuhár pribudol nový apidomček


Na snímke z 20. januára 2022 apidomček situovaný v niekdajšej školskej ovocnej záhrade v obci Tuhár. Snímka zdroj: (tasr).


V obci Tuhár v okrese Lučenec pribudol na jeseň minulého roka nový apidomček. V budúcnosti by mal obsahovať šesť až osem včelstiev a slúžiť bude na apiterapiu i podporu vzdelávania v oblasti včelárstva. Uviedol to starosta obce Peter Čeman.


Nový apidomček postavili v bývalej školskej ovocnej záhrade, v interiéri drevenej stavby sa nachádzajú dve lôžka určené na apiterapiu. Tá by mala byť pomáhať pri posilnení imunity, problémoch s dýchacími cestami či kožných ochoreniach.

"Na jar by sme chceli kúpiť včely a umiestniť ich tam. Zatiaľ plánujeme nakúpiť šesť včelstiev. Budeme mať aj včelára, ktorý nám s tým bude na začiatku pomáhať," priblížil Čeman s tým, že v každom včelstve môže v závislosti od ročného obdobia žiť 15 000 až 60 000 včiel.

Okrem apiterapie bude včelí domček slúžiť i na podporu vzdelávania v oblasti včelárstva. Navštevovať ho budú môcť žiaci materských či základných škôl, ktorých so životom včiel zoznámi profesionálny včelár.

"Súčasťou projektu je aj informačná tabuľa o včelách a bylinkách. Pribudla tiež bylinková špirála, kde sú vysadené bylinky a medonosné rastliny," doplnil starosta. Ako dodal, v neposlednom rade má apidomček slúžiť na podporu cestovného ruchu v regióne.

Projekt apidomčeka v obci Tuhár vznikol vďaka finančnej podpore Slovenskej agentúry životného prostredia v rámci Programu obnovy dediny. Projekt realizovalo Regionálne združenie Javor, ktoré v rovnomennom mikroregióne zastrešuje 12 obcí spolupracujúcich na organizovaní kultúrnych podujatí či realizácii projektov v oblasti turizmu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.11.2017
Projekt „Kúpele v regióne“ štartuje svoj 6. ročník
Obyvatelia miest a obcí zapojených do projektu „Kúpele v regióne“ budú môcť už čoskoro využívať atraktívne zľavy na produkty Kúpeľov Trenčianske Teplice. 6. ročník akcie potrvá od 1. do 20. decembra 2017 a od 2. januára do 28. februára 2018.
viac
11.06.2020
ZMOS pripravuje analýzu posudkovej činnosti v mestách a obciach
Združenie miest a obcí Slovenska pripravuje analýzu posudková lekárska a sociálna činnosť v podmienkach miest a obcí. Dokument bude reagovať na dlhodobé problémy, ktoré spôsobujú nejednotnosť a roztrieštenosť tejto agendy.
viac
20.08.2020
Obec získala 890 000 eur na rekonštrukciu západného krídla hradu
Obec Beckov uspela so žiadosťou o finančný grant na rekonštrukciu západného paláca hradu Beckov. Z Nórskych fondov dostane asi 890 000 eur.
viac
28.04.2022
Prešovská župa chce spájaním kľúčových aktérov skvalitniť odborné vzdelávanie
Prešovský samosprávny kraj má ambíciu zlepšiť vzdelávacie obsahy študijných a učebných odborov na svojich stredných odborných školách a priblížiť sa tak viac praxi a trendom vo firmách.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %