Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
29.06.2023 09:30

V Prešove sa stretnú čipkári zo Slovenska i zahraničia


Ilustračná snímka: (tasr).


Pozrieť si unikátne diela čipkárok a čipkárov, ktorí tvoria krásu na počkanie, si môžu návštevníci Múzea Solivar v Prešove. Uvidia originálne diela zo Slovenska, ale aj z Česka, Maďarska, Poľska či Bulharska.


Od štvrtka (29. 6.) do soboty (1. 7.) sa tam uskutoční Medzinárodný festival paličkovanej čipky. Organizuje ho Soľnobanský čipkársky cech. Informovala o tom tlačová referentka Mestského úradu v Prešove Lenka Šitárová.

Ako povedala, pripravený je aj kultúrny program, módne prehliadky, výstavy, súťaže, ale aj zaujímavý workshop, kde sa návštevníci naučia paličkovať.

Soľnobanská čipka patrí medzi nehmotné pamätihodnosti mesta Prešov. Má svoj pôvod v Soľnej Bani, kedysi samostatnej obci, kde žili ľudia zaoberajúci sa ťažbou soli.

"Muži pracovali v bani, pri varení soľanky, skladovaní a balení soli. Táto práca však nepostačovala na to, aby rodinu celý rok uživila. Preto sa ženy snažili privyrobiť si paličkovaním. Paličkovať sa učili už deti, ktoré takýmto spôsobom pomáhali rodine," priblížila Šitárová.

Ako sa čipka na Soľnú Baňu dostala, hovoria podľa jej slov iba legendy. "Podľa jednej z nich, šľachtická rodina Soósovcov, ktorá vlastnila Soľnú Baňu aj budovy, v ktorých sa soľ spracovávala, vydávala dcéru do Talianska. Aby dcéra svojou výbavou bola na úrovni talianskej rodiny, ktorej sa mala stať členkou, pozvali talianske čipkárky do Soľnej Bane, aby jej výbavu vyrobili. Tunajšie ženy sa od nich vraj naučili paličkovať a získané zručnosti naďalej rozvíjali," povedala Šitárová.

Ako pokračovala, podľa druhej legendy v bani došlo asi o 200 rokov neskôr k nešťastiu. Pri zaplavení bane zahynulo mnoho baníkov. Mária Terézia sem preto poslala čipkárky, ktoré mali učiť tunajšie ženy robiť čipky, aby mohli osamelé vdovy uživiť svoje deti.

"Archív v Soľnej Bani bol po skončení 2. svetovej vojny spálený, preto je veľmi ťažké sledovať historický vývoj čipky na tomto mieste. Čo však môžeme s určitosťou povedať je, že najstaršie čipky sú známe už z konca 16. storočia," dodala Šitárová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.07.2019
V Malatinej vyhlásia miss jahňa
Aktuálny, už 19. ročník Bačovských dní, prináša zaujímavý program. Na medzinárodnom festivale valaskej kultúry sa predstaví viac ako 500 účinkujúcich.
viac
26.07.2023
Začína sa Medzinárodný Novohradský folklórny festival, potrvá päť dní
Na hrade Šomoška v okrese Lučenec sa v stredu začína v poradí 27. ročník Medzinárodného Novohradského folklórneho festivalu. Bohatý päť dní trvajúci program, ktorého súčasťou budú slovenskí i zahraniční účinkujúci, sa uskutoční vo viacerých mestách a obciach v slovenskej i maďarskej časti regiónu.
viac
02.10.2023
Festival Ekotopfilm-Envirofilm 2023 pozná víťazov
Medzinárodný filmový festival Ekotopfilm-Envirofilm 2023, ktorý prebiehal od 25. do 29. septembra v Banskej Bystrici a Bratislave, pozná víťazov.
viac
20.11.2023
V Bratislave bude medzinárodný festival bezdomoveckých divadiel ERROR 2023
V Bratislave sa uskutoční 17. ročník medzinárodného festivalu bezdomoveckých divadiel ERROR 2023. Svoje brány otvorí 24. - 25. novembra v Pistoriho paláci na Štefánikovej ulici. Verejnosti sa počas dvoch dní predstavia divadlá z krajín V4 a Talianska.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %