Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
25.07.2022 08:25

V pribylinskom skanzene sa stretli včelári z celého Slovenska


Snímka zdroj: (tasr).


Včelári z celého severného Slovenska aj okolia sa v nedeľu stretli na Liptove, v skanzene v Pribyline.


Ako povedal riaditeľ Liptovského múzea Michal Kovačic, hodnotia tam svoje úspechy, ponúkajú včelie produkty a snažia sa spopularizovať svoju činnosť. Súčasťou podujatia Včelárska nedeľa je aj odborná prednáška.

Podujatie každoročne priláka do liptovského skanzenu aj množstvo turistov. Riaditeľ múzea priblížil, že včelárstvo je jedným z tradičných remesiel, ktoré na Liptove funguje už niekoľko storočí. "Preto je Včelárska nedeľa jedným z piatich nosných podujatí, ktoré organizujeme v Múzeu liptovskej dediny v Pribyline," uviedol.

Už tradične sa konala súťaž o najlepší med, ktorú vyhodnocuje odborná komisia. V rámci programu vyhodnotili aj detskú výtvarnú súťaž Včely očami detí, tento rok sa na nej zúčastnilo viac ako 200 detí. O 15.00 h sa uskutoční organový koncert. Počas podujatia sú pripravené aktivity pre deti aj predaj včelárskych potrieb a výrobkov.

Počas sezóny je v skanzene každú nedeľu tematicky zameraný program. Tento rok podľa Kovačica vytypovali 21 tém. "Typická je Nedeľa sv. Huberta, stretnutie s rodákmi či Mašinparáda, kde návštevníkom ukazujeme nové prírastky do nášho zbierkového fondu vozidiel, ktoré súvisia s tunajšou zrekonštruovanou Považskou lesnou železnicou. Pripravené sú aj rôzne ďalšie podujatia, ktoré sa viažu na liptovské tradície a kultúru," dodal riaditeľ s tým, že do konca septembra návštevníkov čaká ešte desať podujatí.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.06.2021
V skanzene ukážu ovčiarske tradície regiónu Liptov
Ovčiarske tradície regiónu Liptov priblíži špeciálny nedeľňajší (27. 6.) program v Múzeu liptovskej dediny v Pribyline.
viac
15.02.2022
Sprievod masiek pripomenie v Múzeu kysuckej dediny fašiangovú atmosféru
Sprievod masiek prejde naprieč Múzeom kysuckej dediny vo Vychylovke v nedeľu 27. februára počas programu Fašiangy sa krátia, už sa nenavrátia... Kysucké múzeum v Čadci ho pripravuje pri príležitosti 50. výročia svojho založenia.
viac
08.08.2022
Vždy budeme stáť na strane dobrovoľných hasičov
Mestá a obce budú vždy stáť na strane dobrovoľných hasičských zborov. Počas tradičnej Hasičskej nedele v Múzeu liptovskej dediny v Pribyline to uviedol predseda ZMOS a primátor Liptovského Hrádku Branislav Tréger.
viac
04.04.2023
V pribylinskom skanzene pripravujú veľkonočný program
V areáli Múzea liptovskej dediny Pribylina pripravujú na nadchádzajúce dni veľkonočný program.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %