Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
13.02.2023 11:40

V regióne Trnavy sa chystajú na fašiangy


Ilustračná snímka.


Podujatie Trnafské fašangi sa tento rok uskutoční v sobotu (18. 2.) na pešej zóne v Trnave, program sa začne doobeda o 10.00 h živou cimbalovou hudbou a chýbať nebudú ani tradičné zabíjačkové dobroty od majstra mäsiara a vyprážané šišky. Informovala o tom hovorkyňa mesta Veronika Majtánová.


"Fašiangový program bude pokračovať Karpatskou muzikou, poobede ich vystrieda Sirka Cuvée Ensemble.  Pripravený je aj zaujímavý program pre deti, ktoré si budú môcť vyrobiť v priestoroch radnice papierové fašiangové masky," uviedla. O 14.00 h pôjde pešou zónou folklórny  sprievod a vo finále fašiangov spoločne s folklórnym súborom Máj slávnostne pochovajú basu.

V Piešťanoch sa podľa riaditeľky Oblastnej organizácie cestovného ruchu Rezort Piešťany Tatiany Nevolnej vo februári konajú plesy a tanečné zábavy, ktoré patria k fašiangovému obdobiu. V centre Piešťan môžu návštevníci zažiť 21. februára pochovanie basy a 25. februára Fašiangovú obchôdzku.

V Chtelnici pri Trnave majú fašiangy špecifickú podobu. Mládenci – šablovníci v uniformách od nedele do utorka pred Popolcovou stredou navštívia všetky domácnosti a pýtajú sa: Ráčite byť veselí? Ak je odpoveď gazdu kladná, pred domom sa tancuje špeciálna choreografia. Gazdinú vždy vykrúti ich richtár. Chodenie 'Pod šable'  vzniklo v Chtelnici v 17. storočí, v období protitureckých bojov, v tomto roku po dvojročnej prestávke bude od 19. do 21. februára.

Hlohovské Vlastivedné múzeum má svoj príspevok k fašiangovému obdobiu v podobe tradičnému receptu na fánky, ktoré so šiškami plnili funkciu obradného pečiva. Hovorilo sa im aj Božie milosti. Postup je zverejnený v kuchárke Tradičné recepty Trnavského kraja, ktorú plánuje múzeum opäť vydať s pôvodným obsahom, ale v novom šate.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.10.2019
Trnavská župa otvorí svoj úrad pre verejnosť
Trnavský samosprávny kraj pripravil pre verejnosť deň otvorených dverí (DOD). Po mimoriadne úspešnom minuloročnom, historicky prvom, DOD župa pripravila bohatý program dospelých a deti. DOD sa uskutoční 5. októbra 2019 o 9.00-14.00 hod. na Úrade TTSK v Trnave.
viac
12.12.2022
TTSK spúšťa druhý ročník programu Mladí na úrade
Druhý ročník plateného stážového a mentoringového programu Mladí na úrade spúšťa Trnavský samosprávny kraj (TTSK). Informoval o tom odbor komunikácie TTSK.
viac
03.01.2023
Novinkou v prímestskej autobusovej doprave sú predplatné cestovné lístky
Cestujúci v prímestskej autobusovej doprave v Trnavskom kraji majú k dispozícii od 1. januára nový druh cestovných lístkov. Ide o predplatné cestovné lístky, ktoré sú výhodnejšie najmä pre pravidelných cestujúcich.
viac
18.02.2023
S fašiangami sa v meste rozlúčia sprievodom i zábavou
Sprievodom mestom v maskách i zábavou, ktorá bude spojená s pochovávaním basy, sa v Prievidzi rozlúčia s fašiangovým obdobím. Podujatie sa uskutoční 21. februára. Informovala o tom referentka propagácie Kultúrneho a spoločenského strediska (KaSS) v Prievidzi Nina Pekárová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %