Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
31.08.2023 04:25

V Spišských Tomášovciach otvorili novú inkluzívnu materskú školu


Ilustračná snímka (TASR)


V Spišských Tomášovciach v okrese Spišská Nová Ves otvorili vo štvrtok novú inkluzívnu materskú školu. Zapísaných je do nej 70 detí, z toho 33 z marginalizovanej rómskej komunity. TASR o tom informovala Michaela Kotradyová z Kancelárie Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity.


Na otvorení sa zúčastnil splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ján Hero, ktorý upozornil, že o tom, ako sa bude deťom v škôlke dariť a ako sa neskôr budú môcť v živote uplatniť, najviac rozhodujú prvé tri roky života. "Práve vtedy dochádza k najrýchlejšiemu vývoju mozgu. Intervencia v tomto období je teda kľúčová. Som veľmi rád, že sa toto dielo podarilo a som vďačný, že dodržiava princípy destigmatizácie, desegregácie, degetoizácie," vyhlásil.        

V obci žije približne 830 Rómov z celkového počtu 2205 obyvateľov. Obyvatelia marginalizovanej rómskej komunity žijú úzko spojení s majoritným obyvateľstvom. Podľa starostky obce Zuzany Nebusovej mali doteraz škôlku v dvoch budovách. "Jedna materská škola bola v byte, ktorý bol prerobený. Ďalšia škôlka bola v cirkevnom objekte. Neboli to vyhovujúce priestory z dôvodu, že je to kameninová budova a deti boli choré," priblížila.        

Nová budova je, ako podotkla, postavená z kvalitných materiálov. Je priestranná a presvetlená. "Prvýkrát v histórii sa podarilo, že sme dali dokopy škôlku rómsku a nerómsku," povedala starostka.        

Výstavba školy bola financovaná z prostriedkov ministerstva vnútra v rámci výzvy zameranej na výstavbu a rekonštrukciu predškolských zariadení s dôrazom na rozšírenie kapacít predškolských zariadení v obciach s prítomnosťou marginalizovaných rómskych komunít. Náklady predstavovali sumu viac ako 1,09 milióna eur, z nich obec získala dotáciu vo výške 648.467 eur.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.07.2019
Vo Hviezdoslavove stavajú materskú školu zatiaľ pre 111 škôlkarov
Obec Hviezdoslavov (Dunajskostredský okres) pokračuje s výstavbou materskej školy (MŠ), na ktorú získala dotáciu vo výške 558 885 eur, z čoho spoluúčasť obce je päť percent. Navštevovať by ju malo od septembra 111 škôlkarov. Ide o prístavbu kontajnerovej MŠ k základnej škole.
viac
23.04.2020
Poslanci Lamača schválili od januára 2021 novú škôlku na Boroch
V lokalite Bory v rámci katastrálneho územia bratislavského Lamača by mala od 1. januára 2021 fungovať nová materská škola (MŠ).
viac
22.05.2020
Spišská Nová Ves otvorí materské a základné školy za špecifických podmienok
Spišská Nová Ves od 1. júna otvára materské a základné školy, ktoré sú v jej zriaďovateľskej pôsobnosti, za špecifických podmienok. Rozhodol o tom krízový štáb mesta v súvislosti s postupným uvoľňovaním opatrení v rámci štvrtej fázy. Informovala o tom pracovníčka pre styk s médiami Edita Gondová.
viac
27.02.2021
Petržalka chce kúpiť budovu pre novú škôlku na Slnečniciach
Rozširovanie siete verejných materských a základných škôl by mala byť priamo úmerná novej výstavbe. Toto platí najmä v prípade kedy vznikajú nové štvrte mesta s tisíckami bytov a obyvateľov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %