Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
08.11.2017 01:38

V Starej Ľubovni vzniklo školiace stredisko pre mladých včelárov


Na snímke vysadené mladé stromčeky v školiacom stredisku mladých včelárov, ktoré vytvoril Slovenský zväz včelárov v skanzene Ľubovnianskeho múzea v Starej Ľubovni. Snímka zdroj: (Adriana HUDECOVÁ, tasr).


Slovenský zväz včelárov vytvoril v skanzene Ľubovnianskeho múzea v Starej Ľubovni miesto, kde sa ľudia môžu oboznámiť s včelárstvom ako remeslom. Projekt sa uskutočnil vďaka podpore grantového programu Zelené oázy, na ktorom spolupracuje Nadácia Ekopolis so spoločnosťou Slovnaft.


Zámerom projektu Školiace stredisko mladých včelárov bolo vytvoriť v skanzene priestor s ukážkou tradičného včelárstva na dedine, návrat do minulosti, kedy každá škola mala svoj sad s ovocnými stromami, o ktorý sa staral učiteľ.

V areáli skanzenu bol vysadený ovocný sad s tradičnými drevinami a zátišie s ovocnými kríkmi. Oddychové miesta, neskôr v tieni stromov, budú využívať návštevníci skanzenu na oddych s krásnym výhľadom na Ľubovnianský hrad. Vďaka podpore z programu Zelené oázy vytvorili pracovníci skanzenu miesto s lavičkami, kde budú prebiehať prednášky spolu s ukážkami pri úľoch a taktiež osadili informačné tabule s vysvetlením roku včelára a životom včely. V ich blízkosti sa nachádza interaktívna drevenica s tradičnou pecou, kde bude možné ukázať aj výrobu včelých produktov s odbornou prednáškou pre základné a stredné školy a  včelárske kurzy.

„Pevne verím, že miesto vytvorené vďaka Nadácii Ekopolis v rámci projektu Zelené oázy bude využité nielen včelármi zo Starej Ľubovne, ale aj širokou verejnosťou návštevníkov skanzenu,” uvádza Dušan Janický, správca skanzenu.

Autor: (Nadácia Ekopolis)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.04.2017
V roku 2017 ožije ďalších 23 zelených oáz po celom Slovensku
Revitalizácia parku, obnova náučného chodníka, vytvorenie komunitnej záhrady a ďalšie ekologické projekty sa zrealizujú vďaka grantovému programu Zelené oázy. V 11. ročníku, ktorý vyhlásila Nadácia Ekopolis a spoločnosť SLOVNAFT, a. s., získalo podporu 23 projektov v celkovej výške 56 000 eur.
viac
08.04.2020
V SR pribudne 23 zelených oáz, dobrovoľníci na ne dostanú 60 000 eur
Na Slovensku pribudne ďalších 23 nových alebo revitalizovaných zelených plôch. Vybudujú ich dobrovoľníci s podporou grantového programu Zelené oázy, ktorý im pomôže celkovou sumou 60 000 eur. V utorok o tom informovala Martina Ragalová z banskobystrickej Nadácie Ekopolis.
viac
12.11.2020
Gotický palác na hrade Ľubovňa by chceli sprístupniť už budúci rok
Ľubovnianske múzeum chce gotický palác na hrade Ľubovňa sprístupniť verejnosti už budúci rok. V súčasnosti tam realizujú konzervačné práce, odborné reštaurovanie kamenných ostení a portálov.
viac
10.02.2021
Hlasujte za zelené projekty v Zelených oázach
Aktuálny ročník programu Zelené oázy sa posúva do svojej ďalšej etapy. Zo 166 prihlásených žiadostí vybrala odborná komisia dvanásť najkvalitnejších návrhov, ktorým udelila priamu finančnú podporu. Zároveň vybrala 28 projektov, o ktorých bude do 16. februára rozhodovať verejnosť v online hlasovaní.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %