Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
30.11.2019 08:05

V Stropkove oslávia 100. výročie založenia včelárskych spolkov na Slovensku


Ilustračný výrez plagátu


V piatok predpoludním slávnostne otvorili 13. ročník Stropkovských dní medu. Aj tentoraz pripravila Základná organizácia Slovenského zväzu včelárov v Stropkove v spolupráci so samosprávou dva zaujímavé dni určené pre laickú i odbornú verejnosť.


V ich úvode vyhodnotili výtvarnú súťaž Včely a včelári očami detí a takisto najkrajší medovník z dielní miestnych gazdiniek. Tohtoročné Dni medu sa budú niesť v znamení osláv 100. výročia založenia včelárskych spolkov na Slovensku. „Do Stropkova pri tejto príležitosti zavíta predseda Slovenského zväzu včelárov Milan Rusnák a účasť prisľúbili aj kolegovia z Česka, Poľska, Maďarska i Ukrajiny. Diskutovať budeme napríklad aj o napĺňaní našich medzinárodných dohôd, ktoré sme v Stropkove s Ukrajincami a Maďarmi podpisovali pred trinástimi rokmi,“ uviedol predseda Slovenského zväzu včelárov v Prešovskom kraji a v okrese Stropkov Gabriel Foťko.

V Kultúrnom stredisku bude počas dvoch dní k dispozícii množstvo predajných stánkov s včelími produktmi, včelárskym vybavením či hotovými úľmi, chýbať nebude prezentácia včelích produktov pre materské, základné i stredné školy. Počas celého podujatia bude prebiehať ochutnávka rôznych druhov medu, medoviny a včelích produktov.

„Sobota začne slávnostnou svätou omšou v tunajšom sanktuáriu, nasledovať bude kultúrny program, v rámci ktorého budú udelené pamätné medaily a vyznamenania pri príležitosti storočnice organizovaného včelárstva na Slovensku,“ doplnil G. Foťko. Očakávané budú výsledky súťaže o najlepší med v okrese. Ako G. Foťko dodal, aktuálny včelársky rok bol región od regiónu iný, na severovýchode ho však hodnotia ako priemerný.

Pravidelnou súčasťou včelárskych slávností v Stropkove sú aj odborné prednášky, ktoré odznejú v rámci konferencie o včelárstve. V piatok odprezentuje G. Foťko tému Včelie produkty a v ďalšom bloku sa bude venovať chovu včelích matiek a rozmnožovaniu včelstiev odložencami. V sobotu bude o technológii včelárenia prednášať Ing. Pavel Fiľo, poznatky o prevencii a tlmení chorôb včiel bude prezentovať doc. MVDr. Juraj Toporčák, PhD. a zaujímavou bude určite i prednáška o význame včelích produktov vo výžive a pri prevencii chorôb človeka od MUDr. Štefana Košlíka, CSc. Záver podujatia je naplánovaný na 16.00 hod.

 

Autor: Peter Novák, hovorca mesta Stropkov


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.11.2017
Stropkovské dni medu označujú aj ako národný sviatok včelárstva
Mestečko na severovýchode sa v dňoch 24. a 25. novembra už po jedenástykrát stane centrom včelárstva na Slovensku. Obľúbené Dni medu sa v Stropkove konajú od roku 2007 a u laickej i odbornej verejnosti sa tešia veľkej obľube.
viac
07.06.2018
V Trenčianskych kasárňach si aj po storočí pripomínajú udalosti Kragujevackej vz
V piatok 8. júna 2018 uplynie presne sto rokov od popravenia 44 vojakov náhradného 71. Trenčianskeho pluku v srbskom meste Kragujevac. Do Trenčianskych kasární si prišlo, deň pred týmto výročím, obete krvavo potlačenej vzbury uctiť viacero významných hostí, seniori i študenti.
viac
02.07.2018
Výstava k 100. výročiu vzniku ČSR porovnáva storočnú Bratislavu s dnešnou
Bratislavčania či turisti si môžu od nedele na Hviezdoslavovom námestí porovnať, ako vyzerala Bratislava pred 100 rokmi za prvej republiky a aká je dnes.
viac
29.11.2018
Stropkovčania chystajú tradičné Dni medu
Záver novembra patrí v Stropkove už tradične obľúbeným Dňom medu, ktoré sa v tomto roku uskutočnia počas nadchádzajúceho piatka a soboty. Hlavnými organizátormi dvanásteho ročníka podujatia sú miestna organizácia Slovenského zväzu včelárov a mesto Stropkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %