Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
21.09.2018 12:02

V Stropkove vystavia unikátne šlabikáre z celého sveta


Ilustračný výrez pozvánky.


V stropkovskom kaštieli otvoria výstavu pod názvom „Šlabikáre učia stále“. Ide o unikátnu zbierku, ktorá pochádza od súkromného zberateľa. Výstava potrvá do konca novembra.


Šlabikáre zapožičal Krajskému múzeu v Prešove pán Štefan Peteja z Bardejova. Jeho kolekcia obsahuje asi 700 kusov jedinečných exemplárov. Najstarším šlabikárom je dielo, ktoré bolo vydané v Prostějove a pochádza z roku 1574.

„Až na pár výnimiek sú zastúpené takmer všetky krajiny sveta. Časť tejto zbierky, konkrétne 100 najzaujímavejších kusov, sprístupníme verejnosti v Kaštieli Stropkov,“ hovorí historička Krajského múzea v Prešove – Kaštieľa Stropkov Mgr. Nikoleta Lattová, PhD.

Vernisáž výstavy sa uskutoční v pondelok 17. septembra v netradičnom čase o 11.00 h. dopoludnia. V rámci kultúrneho programu zarecitujú a zaspievajú aj žiaci Cirkevnej základnej školy sv. Petra a Pavla v Stropkove.

„Výstava je primárne určená pre školy, preto sme otvorenie pripravili v dopoludňajších hodinách,“ dodáva Lattová.

Pán Peteja sa venuje zbieraniu šlabikárov už vyše 30 rokov. Svoju zbierku vystavoval v mnohých slovenských mestách ale aj v zahraničných metropolách, ako napríklad vo Viedni či vo Varšave. Väčšiu časť jeho zbierky tvoria slovenské šlabikáre ale podarilo sa mu získať aj diela v čínštine, japončine, arabčine, ruštine, gréčtine, v cyrilike, v Braillovom písme a mnoho ďalších.

Múzeum v Stropkove vzniklo v roku 2008 ako pobočka Krajského múzea v Prešove, ktorého začiatky sa datujú už do roku 1945. Od 1. 1. 2017 sa zlúčilo s Vlastivedným múzeom v Hanušovciach nad Topľou. Krajské múzeum tak pôsobí v troch mestách, preto si buduje značku Tripolitana (trojmestie). Vo svojich expozíciách a depozitároch má takmer 100 tisíc kusov predmetov mimoriadnej múzejnej hodnoty. Veľkou pýchou múzea je expozícia starej hasičskej techniky, najväčšia na Slovensku ako aj živé archeologické múzeum v prírode v Hanušovciach nad Topľou, ktoré je u nás prvé svojho druhu. Stropkov sa zasa môže pochváliť stálou výstavou bábikzo sveta a bábik z literatúry. Každoročne Tripolitana pripravuje desiatky rôznych akcií, ako sú výstavy, vernisáže, koncerty, prednášky, a rôzne projekty pre školy.

Autor: (ts - KMP - kaštieľ Stropkov)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.10.2017
V stropkovskom kaštieli sprístupnia dve výstavy o erboch a regióne
Krajské múzeum v Prešove – Kaštieľ Stropkov otvára v piatok, 20.10. 2017 o 19. hodine dve nové panelové výstavy so silným edukačným potenciálom.
viac
30.11.2018
V stropkovskom kaštieli vystavujú predmety z konca druhej svetovej vojny
Autentické predmety spojené s históriou oslobodenia Stropkova môžu vidieť návštevníci v rámci výstavy Stropkov 1944 v tamojšom kaštieli. Pripravilo ju Krajské múzeum v Prešove - Kaštieľ Stropkov.
viac
06.06.2020
Kysucké múzeum vystavuje najcennejšie numizmatické exponáty zo svojich zbierok
Kysucké múzeum v Čadci pripravilo novú numizmatickú výstavu s názvom Numizmatika v našich zbierkach. Výstava je inštalovaná v priestoroch kaštieľa v Radoli od 7. 6. do 31. 11. 2020 a ponúka prehliadku najcennejších numizmatických exponátov zo zbierkových fondov Kysuckého múzea v Čadci.
viac
16.09.2021
V Stropkove si zaspomínajú na bojové manévre z roku 1911
Stropkovský kaštieľ ožije históriou bojov o mesto Stropkov v prvej svetovej vojne. Nová výstava Krajského múzea v Prešove ponúka podľa jej autora Erika Ondriu aj zaujímavé informácie o priebehu manévrov rakúsko-uhorskej armády v okolí Stropkova a Svidníka v roku 1911.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %