Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
30.11.2018 03:25

V stropkovskom kaštieli vystavujú predmety z konca druhej svetovej vojny


Ilustračná snímka Tripolitana


Autentické predmety spojené s históriou oslobodenia Stropkova môžu vidieť návštevníci v rámci výstavy Stropkov 1944 v tamojšom kaštieli. Pripravilo ju Krajské múzeum v Prešove - Kaštieľ Stropkov.


Podľa Daniela Huraia z občianskeho združenia Prešovský klub vojenskej histórie Dukla ide o unikátne zbrane, uniformy, vojenskú výzbroj a rôzne doplnky.       

"Vystavené predmety sú originály. Sú to uniformy príslušníkov všetkých strán, ktoré boli prítomné pri oslobodení, teda 1. československého armádneho zboru, Červenej armády a nemeckého Wehrmachtu," uviedol Hurai.       

Väčšina predmetov je podľa historičky Krajského múzea v Prešove – Kaštieľa Stropkov Nikolety Lattovej vystavovaná po prvý raz a  doteraz nebola nikde prezentovaná. "Exponáty pochádzajú prevažne zo zbierky Prešovského klubu vojenskej histórie Dukla. Zvyšok sme doplnili predmetmi zo zbierok a depozitu Krajského múzea v Prešove," doplnila.       

Súčasťou expozície sú aj panely, ktoré popisujú 1. československý armádny zbor či partizánske jednotky. Výstava potrvá do 31. januára 2019.       Múzeum v Stropkove vzniklo v roku 2010 ako pobočka Krajského múzea v Prešove, ktorého začiatky sa datujú už do roku 1945. Od 1. januára 2017 sa zlúčilo s Vlastivedným múzeom v Hanušovciach nad Topľou. Krajské múzeum tak pôsobí v troch mestách, preto si buduje značku Tripolitana (trojmestie). Vo svojich expozíciách a depozitároch má takmer 100-tis. kusov predmetov.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.04.2017
Oravská mozaika z kávových zŕn je svetovým unikátom
Roman Florek, tvorca rekordne veľkej mozaiky z viac ako štyroch miliónov kávových zŕn umiestnených na stenách múzea kávy Oravakafe v hornooravskej obci Krušetnica (okres Námestovo), si za svoj svetový unikát prevzal ďalší certifikát.
viac
18.10.2017
V stropkovskom kaštieli sprístupnia dve výstavy o erboch a regióne
Krajské múzeum v Prešove – Kaštieľ Stropkov otvára v piatok, 20.10. 2017 o 19. hodine dve nové panelové výstavy so silným edukačným potenciálom.
viac
21.09.2018
V Stropkove vystavia unikátne šlabikáre z celého sveta
V stropkovskom kaštieli otvoria výstavu pod názvom „Šlabikáre učia stále“. Ide o unikátnu zbierku, ktorá pochádza od súkromného zberateľa. Výstava potrvá do konca novembra.
viac
16.09.2021
V Stropkove si zaspomínajú na bojové manévre z roku 1911
Stropkovský kaštieľ ožije históriou bojov o mesto Stropkov v prvej svetovej vojne. Nová výstava Krajského múzea v Prešove ponúka podľa jej autora Erika Ondriu aj zaujímavé informácie o priebehu manévrov rakúsko-uhorskej armády v okolí Stropkova a Svidníka v roku 1911.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %