Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
01.12.2023 05:10

V zálohovaní dosahujeme skvelé výsledky, Slováci si myslia, že zálohovanie čistí


Ilustračná snímka


Zálohový systém si už osvojila väčšina Slovákov a prevláda u nich pozitívny postoj. Podľa posledného prieskumu pozná zálohovanie až 97 % obyvateľov a väčšina – 60 %, v jeho zavedení vidí najmä snahu o ochranu životného prostredia, aj v podobe zníženia voľne pohodeného odpadu v prírode.


Prieskum, ktorý realizoval Správca zálohového systému s agentúrou 2muse, ukázal, že 97 % ľudí si tento koncept osvojilo a 80 % obyvateľov aktívne tento systém podporuje, teda pravidelne zálohuje.

Stanovený cieľ pre rok 2025 už dosiahli

Od spustenia zálohového systému sa podľa správcu vyzbieralo približne 1,8 miliardy obalov, z čoho je 57 % plastových fliaš a 43 % plechoviek. „Miera návratnosti plastových fliaš a plechoviek od nápojov je aktuálne na úrovni 93 percent. Napĺňa tak zákonnú hranicu, ktorá mala byť dosiahnutá v roku 2025. V tomto roku sme spoločne vyzbierali už viac ako 950 miliónov plastových fliaš a plechoviek, čo výrazne prispieva k recyklácii nápojových obalov,“ uvádza správca.

Chcú pokračovať v osvete

Podľa riaditeľa Mariána Áča je snahou a úlohou Správcu zálohového systému tento systém chrániť, vylepšovať a pokračovať vo vzdelávaní a osvete. „To môže napomôcť k ešte vyššej účasti obyvateľstva na podpore obehového hospodárstva. Slovensko tak chráni nielen svoju prírodu od voľne pohodeného odpadu, ale prispieva aj k ochrane prírodných zdrojov,“ poznamenal Áč. Zároveň doplnil, že zálohovanie a environmentálna udržateľnosť môžu byť kľúčovými prvkami, ktoré budú formovať slovenskú spoločnosť v nasledujúcich rokoch. „Je nevyhnutné, aby sa rôzne zainteresované strany spojili a pracovali spoločne na dosiahnutí udržateľnejších a ekologicky prijateľnejších riešení,“ skonštatoval Áč.

Finančná aj environmentálna motivácia

Ako uvádza správca, hlavnou motiváciou k zálohovaniu, ktorú respondenti uvádzali v prieskume, je okrem financií aj ochrana životného prostredia a zvýšenie miery recyklácie obalov. „Viac ako 60 percent opýtaných vidí za zavedením zálohového systému aj zníženie množstva voľne pohodeného odpadu v prírode. Finančná motivácia je výraznejšia hlavne v mladšej časti populácie do 35 rokov,“ uvádza sa vo výsledkoch prieskumu. „Problému voľne pohodeného odpadu, tzv. litteringu sa nad rámec zákonných povinností venujeme dlhodobo a môžeme potvrdiť, že aj z našich analýz, ktoré pravidelne robievame naprieč Slovenskom, vyplýva, že zavedením zálohovania ubudlo nápojových obalov vo voľnej prírode. Zastúpili ich však, čo sa počtu týka, cigaretový odpad a iné druhy plastov,“ vysvetlila Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie OZV ENVI - PAK, ktorá zabezpečuje triedený zber odpadov vo väčšine miest a obcí Slovenska. K ďalšiemu zníženiu množstva voľne pohodeného odpadu v prírode by mohli pomôcť aj nedávno inštalované zálohomaty v národných parkoch.

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.03.2019
Prieskum: Záloha by motivovala vracať PET fľaše 90 percent respondentov
Zálohovanie PET fliaš by motivovalo vracať do obchodov použité plastové obaly deväť z desiatich opýtaných. Vyplýva to z reprezentatívneho online prieskumu spoločnosti IPSOS. Napriek zálohovaniu by fľaše nevracalo 7 percent opýtaných, zvyšné tri percentá nevedeli odpovedať.
viac
23.11.2022
Za desať mesiacov sa vrátilo 70 percent zálohovaných nápojových obalov
Zálohovanie nápojových obalov dosiahlo za desať mesiacov 70-percetnú návratnosť. Aktuálne je registrovaných takmer 3000 odberných miest. Informovala o tom riaditeľka pre vonkajšie vzťahy a komunikáciu Správcu zálohového systému Lucia Morvai.
viac
29.06.2023
Obce a mestá v systéme ENVI - PAK triedili v roku 2022 lepšie ako rok predtým
V roku 2022 sa už v triedenom zbere naplno prejavilo zavedenie zálohovania a hoci by si niekto mohol myslieť, že ľudia zabudnú triediť ostatné zložky, resp. nebude sa im chcieť triediť, keď za to nedostanú naspäť peniaze, opak je pravdou.
viac
07.07.2023
Dobré ekologické návyky si zbaľte aj na festival
Na festivale si chce človek vychutnať dobrú hudbu, dobré jedlo, stretnúť priateľov, vypočuť si zaujímavé diskusie a nasať atmosféru oddychu a relaxu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %