Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
21.08.2023 10:35

Viacero ciest v Porube obec zrekonštruuje, cieľom je zadržať vodu


Ilustračná snímka: (tasr).


Samospráva Poruby v okrese Prievidza zabezpečí rekonštrukciu viacerých ciest na území obce. Prácami sleduje zadržiavanie vody v krajine, ako i protipovodňovú ochranu, na investíciu v hodnote takmer 360 000 eur získala zdroje z Environmentálneho fondu.


Obec v rámci projektu Vodozádržné opatrenia v obci Poruba - časť komunikácie zrealizuje komplexnú rekonštrukciu miestnych komunikácií, vrátane ich odvodnenia. Pôvodne počítala s väčšou investíciou, ktorá zahŕňala i budovanie novej dažďovej kanalizácie so zvedením do retenčných nádob. "Projekt zahŕňa budovanie miestnej komunikácie vrátane obrubníkov, ale aj kanalizačných vpustov, ktoré budú odvádzať vodu do existujúcej dažďovej kanalizácie. Tá bude v niektorých miestach kompletne zrekonštruovaná alebo opravovaná v najkritickejších miestach," načrtol starosta Tomáš Tóth.

Rekonštrukcia zabezpečí i istú formu protipovodňovej ochrany. "Sme rázovitá podhorská obec a naše komunikácie nemajú správne zvedenú dažďovú vodu, pretože úroveň nivelety komunikácie je nižšia ako súčasná dažďová kanalizácia. To spôsobuje problémy hlavne pri veľkých nárazových dažďoch, keďže voda steká priamo z horskej oblasti a vylieva sa do zelených pásov alebo dvorov," opísal Tóth. Voda by tak už podľa neho nemala zaplavovať pozemky.

"Projekt rieši celú zastavanú časť obce v jej správe. Ide o komunikácie v dĺžke 1,5 kilometra a ide o tzv. obchádzkovú časť štátnej cesty. Opravovať sa bude navyše časť bývalej panelovej cesty, ktorá sa nachádza pri kostole smerom k futbalovému ihrisku," konkretizoval starosta.

Samospráva realizáciou investície sleduje v prvom rade odstránenie problémov s dažďovou vodou. Starosta podotkol, že obec nemá priestor ani funkčné využitie pre typické vodozádržné opatrenia v podobe zelených striech, stien a záhrad.

Náklady na rekonštrukciu predstavujú 359 954 eur, ďalšie zdroje investovala obec do projektovej dokumentácie a verejného obstarávania. Dodávateľom prác je spoločnosť DOSA Slovakia. So samotnou výstavbou začne v týchto dňoch, lehotu má v zmysle zmluvy o dielo štyri mesiace. Na realizáciu aktivít získala obec úver z Environmentálneho fondu vo výške 314 274,40 eura. Splácať ho bude 20 rokov.

Starosta avizoval, že obec chce do budúcna zrealizovať i ďalšiu časť pôvodného väčšieho projektu, využiť chce na to už hotovú dokumentáciu a má už potrebné povolenia. "Náš projekt vodozádržných opatrení sme dali i do zásobníka projektov Fondu na spravodlivú transformáciu a takisto do Plánu obnovy a odolnosti SR. Aj keď predbežná alokácia nie je taká vysoká, ako by sme potrebovali. Ale ak by sme boli úspešní a mohli čerpať zdroje, išli by sme zas do čiastkových opatrení," dodal Tóth.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.10.2020
Mesto dokončilo rekonštrukciu dvoch medziblokových priestorov
Mesto Bardejov ukončilo v uplynulých dňoch dva projekty rekonštrukcie dvoch medziblokových priestorov na sídlisku Vinbarg a Obrancov mieru.
viac
20.01.2021
Samospráva Poruby chce vybudovať na území obce vodozádržné opatrenia
Samospráva Poruby (okres Prievidza) má záujem vybudovať na území obce vodozádržné opatrenia. Prácami chce zadržať a spomaliť zrážkové vody, ktoré v súčasnosti nekontrolovateľne pretekajú cez obec do potoka. Na dodávateľa prác vyhlásila verejnú súťaž.
viac
05.04.2022
Martin investuje do rekonštrukcie chodníkov a ciest 2,4 milióna eur
Rekonštrukcie chodníkov a ciest v správe mesta Martin oficiálne spustili v pondelok v mestskej časti Záturčie. Podľa primátora Jána Danka mesto preinvestuje 2,4 milióna eur z vlastných prostriedkov.
viac
24.02.2023
V aktuálnom roku plánuje BSK opraviť približne 55 kilometrov ciest
V roku 2023 má Bratislavský samosprávny kraj (BSK) v investičnom pláne obnovy komunikácií zahrnutých 23 úsekov ciest v celkovej dĺžke približne 55 kilometrov. Celková hodnota investície, ktorá ráta aj s opravou šiestich mostov, má dosiahnuť 23 miliónov eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %