Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
11.08.2023 01:30

Víziu pre Sad Janka Kráľa vytvorí MIB spolu s česko-slovenským tímom odborníkov


Ilustračná snímka: (tasr).


Víziu pre bratislavský Sad Janka Kráľa vytvorí Metropolitný inštitút Bratislava (MIB) spolu s česko-slovenským tímom odborníkov. Od štúdie vypracovanej víťazným tímom sa očakáva ponúknutie uceleného pohľadu na ďalší rozvoj územia. Informovala o tom Annamária Krchňavá z MIB.


"Spolupráca s víťazmi štúdie naštartuje ďalšiu systematickú obnovu tejto celoslovensky významnej lokality, aby na seba racionálne nadväzovali čiastkové rekonštrukcie, výsadba novej zelene, ale aj lepšie zapojenie povodia Dunaja do života v meste," povedal riaditeľ sekcie súťaží z MIB Marek Harčarík.

MIB prostredníctvom verejnej súťaže našiel tím odborníkov pod vedením krajinnej architektky Magdaleny Horňákovej z ateliéru DUMA, ktorý navrhne, ako rozvíjať obľúbené miesto pri Dunaji. Budúca vízia má zohľadňovať podľa MIB adaptáciu na zmenu klímy, bezbariérovosť, koncepčný rozvoj zelene či lepšie zapojenie rieky do života ľudí v meste.

Štúdia má tiež prihliadať na to, že rôzne časti parku majú odlišnú identitu či funkciu. "Kým Tyršovo nábrežie za posledné roky ožilo vďaka spoločenským podujatiam, centrálna časť parku je skôr pokojnejšia a ľudia ju vyhľadávajú na oddych," dodali z inštitútu s tým, že sú vítané aj programové a prevádzkové riešenia. Skladať sa má z dvoch častí, a to zo štúdie realizovateľnosti a krajinársko-urbanisticko-ekologickej štúdie.

Štúdia má byť podľa zverejnenej dokumentácie realizovaná za 120 000 eur s DPH. MIB na zhotoviteľa vyhlásil súťaž. Sad Janka Kráľa bol založený okolo roku 1775. Ide o jeden z najstarších európskych parkov, ktorý je zaradený do zoznamu národných kultúrnych pamiatok SR.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.07.2016
Korčuliarska akcia Bratislava-inline sa tento rok začne až 22. júla
Štart 13. ročníka piatkovej večernej korčuliarskej akcie Bratislava-inline sa začne až 22. júla, takmer o mesiac neskôr, ako tomu bolo v minulom roku.
viac
30.09.2016
Október v bratislavskom regióne prinesie hody
Pokračovanie Župnej jesene so sebou aj v októbri prinesie podujatia, ktoré vytiahnu do jesenných ulíc milovníkov hodovania, dobrého vína a miestnych špecialít z kapusty.
viac
07.07.2020
V Bratislave si pripomenuli Pamätný deň Slovákov žijúcich v zahraničí
Desiatky zahraničných Slovákov si spolu s predstaviteľmi štátnych orgánov a inštitúcií cez víkend v Bratislave pripomenuli Pamätný deň Slovákov žijúcich v zahraničí, ktorý bol stanovený na 5. júla.
viac
22.07.2020
Mnohé stromy v Sade Janka Kráľa sú podľa mesta v zlom stave
Mnohé stromy v Sade Janka Kráľa v Bratislave sú aj pre dlhodobo zanedbávanú údržbu v zlom stave. Tvrdí to bratislavský magistrát s tým, že viaceré stromy trápia hlboko otvorené dutiny na kmeni či kostrových konároch, preschnutie koruny, hubové ochorenia i parazity.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %