Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
01.10.2022 02:43

Vláda schválila novelu volebného zákona


Ilustračná snímka


Vláda schválila v stredu 28. septembra 2022 návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 180/2014 Z. z. o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.


Predkladaný návrh zákona reaguje na:

- celospoločenskú požiadavku rozšíriť voľbu poštou aj pre voľby prezidenta Slovenskej republiky,

- požiadavku voľbu poštou zjednodušiť a uľahčiť voličom zo zahraničia uplatnenie ich práva hlasovať vo voľbách.

Návrh zákona zároveň reaguje na poznatky z aplikačnej praxe voľby poštou vo voľbách do Národnej rady Slovenskej republiky konaných v roku 2020 a predkladanou právnou úpravou voľby poštou odstraňuje zistené nedostatky.

Ministerstvo vnútra na účely voľby poštou navrhuje vytvoriť osobitný informačný systém, pomocou ktorého sa volič jednoducho zapíše do osobitného zoznamu voličov, a pomocou ktorého bude informovaný o pohybe poštovej zásielky a hlasovacieho lístka. Zavádza sa nová služba – získanie hlasovacieho lístka z webovej stránky ministerstva vnútra.

Podstatnou zmenou pri uplatňovaní voľby poštou je skutočnosť, že žiadatelia už nebudú musieť komunikovať s obcou ich trvalého pobytu, ale všetky žiadosti budú prostredníctvom informačného systému adresované na jedno miesto, ktorým bude ministerstvo vnútra. Informačný systém bude čerpať informácie z registra fyzických osôb, čo vyrieši ďalší problém, ktorým bolo overovanie trvalého pobytu žiadateľa.

Výzvou pre politické strany, ktoré budú kandidovať vo voľbách, bude delegovanie členov do okrskových volebných komisií utvorených pre osobitný okrsok. Okrem toho, že minimálny počet členov tejto volebnej komisie sa navrhuje ustanoviť na deväť, počet okrskov, pre ktoré sa budú utvárať okrskové volebné komisie, bude známy až po uplynutí lehoty pre podanie žiadosti o voľbu poštou, teda viac ako jeden mesiac po tom, ako budú známe informácie o utvorených okrskoch v obciach.

Počet okrskov bude závisieť od počtu občanov, ktorí prejavia záujem zúčastniť sa hlasovania poštou zo zahraničia. Predmetom úpravy predkladaného návrhu zákona je rozšírenie voľby poštou zo zahraničia pre voľby prezidenta Slovenskej republiky s vytvorením možnosti hlasovať aj v druhom kole, ak ani jeden z kandidátov v prvom kole volieb nezískal potrebný počet hlasov.

Návrh zákona vytvára tiež legislatívne predpoklady, aby sa voľby prezidenta mohli vyhlásiť tak, aby sa druhé kolo voľby prezidenta konalo v rovnaký deň a v rovnakom čase ako voľby do Európskeho parlamentu. Snaha o spojenie druhého kola voľby prezidenta s voľbami do Európskeho parlamentu vyplýva zo záujmu zapojiť viac voličov do volieb do Európskeho parlamentu a posilniť tak legitimitu volených poslancov.

Sprievodnú dokumentáciu k materiálu nájdete TU.

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.10.2020
Schválená novela zákona „zachraňuje“ OOCR
V súvislosti s ochorením COVID-19 vláda SR včera schválila novelu zákona o cestovnom ruchu v skrátenom legislatívnom konaní.
viac
13.01.2022
Vládou schválená stavebná legislatíva nebolo správne rozhodnutie
Združenie miest a obcí Slovenska ako prvé združenie samospráv poukázalo na nedostatky pôvodného návrhu stavebnej legislatívy. Reagovalo zodpovedne a očakávalo seriózny prístup zo strany vlády. Preto jej rozhodnutie nepovažuje za správne.
viac
14.01.2022
Občianske preukazy budú obsahovať biometrické údaje
Vláda schválila novelu zákona o občianskych preukazoch, tie budú obsahovať biometrické údaje. K schváleniu novely došlo na rokovaní vlády v stredu 12. januára 2022.
viac
07.09.2023
Vláda schválila návrh novely zákona o pobyte cudzincov
Vláda na svojom včerajšom zasadnutí schválila návrh novely zákona č. 404/2011 Z. z. o pobyte cudzincov. Mení sa povinnosť vydávať doklad o zotrvaní na území Slovenskej republiky na možnosť jeho vydania.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %