Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
12.07.2023 09:30

Vlani sa vrátili Envirofondu dotácie vo výške viac ako 9,2 milióna eur


Ilustračná snímka.


Obce vlani vrátili dotácie do rozpočtu Envirofondu vo výške viac ako 9,2 milióna eur.


Z tejto sumy fond podporil projekty zo zásobníka žiadostí. V tomto roku eviduje vrátené dotácie v celkovej sume vyše 3,28 milióna eur. Uviedla to hovorkyňa Environmentálneho fondu (EF) Tamara Lesná.

Častým dôvodom vrátenia dotácie býva, že príjemca vysúťaží dielo za vyššiu sumu, ako je výška dotácie, a nedisponuje vlastnými zdrojmi na dofinancovanie projektu. Vrátiť dotáciu musí príjemca aj vtedy, keď pri výbere dodávateľa nepostupoval v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní. "EF postup verejného obstarávania kontroluje, a keď identifikuje porušenie zákona, príjemcovi stanoví podľa rozsahu porušenia finančnú sankciu. V prípade, že príjemca nemá na jej vyplatenie prostriedky, pretože dotačnú podporu na tento účel použiť nemôže, spravidla pristúpi k vráteniu dotácie," povedala Lesná.

Je tiež podľa Lesnej bežné, že obce vrátia časť dotácie, ak sa im podarí v rámci verejného obstarávania vysúťažiť nižšiu sumu, ako požadovali.

Vrátenými dotáciami následne podporí Envirofond projekty zo zásobníka žiadostí. "V zásobníku sa po dobu jedného kalendárneho roka nachádzajú žiadosti, ktoré splnili podmienky dotácie, ale v bodovom hodnotení sa nedostali dostatočne vysoko na to, aby boli podporené v rámci vyhlásenej dotácie," poukázala Lesná.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.06.2020
Ružinov tento rok rozdelil na dotáciách takmer 144 000 eur
Bratislavský Ružinov rozdelil tento rok na dotáciách takmer 144 000 eur. V rámci rozvojových dotácií podporil šesť žiadostí, v oblasti komunitných dotácií získalo podporu 34 projektov.
viac
22.10.2020
Výzva na podporu komplexného prístupu v MRK v PSK
Ministerstvo vnútra SR ako sprostredkovateľský orgán pre časť OPĽZ vyhlásilo výzvu na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok zameranú na podporu komplexného prístupu v šiestich obciach s marginalizovanými rómskymi komunitami v Prešovskom kraji.
viac
26.11.2020
Zavedenie pravidiel na likvidáciu bioodpadu sťažuje koronakríza
Nové legislatívne pravidlá na likvidáciu kuchynského bioodpadu by mali na Slovensku platiť od januára budúceho roka.
viac
07.08.2021
Envirofond pokračuje v uvoľňovaní financií obciam na výstavbu kanalizácií
Environmentálny fond (EF) pokračuje v priebežnom uvoľňovaní financií obciam na výstavbu čistiarní odpadových vôd, kanalizácií či vodovodov. Zároveň im odporúča, aby zvážili eliminovanie svojich aktivít na projektoch až do ukončenia kontroly.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %