Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
20.02.2024 01:10

Vo Vagačovom dome v Detve plánujú otvoriť informačnú kanceláriu


Vagačov dom v Detve. Snímka: mesto Detva


Vo Vagačovom dome v Detve plánujú v tomto roku otvoriť turisticko-informačnú kanceláriu (TIK). TASR to povedala kultúrna referentka domu Magdaléna Balážová s tým, že to bude v spolupráci s mestom Detva a oblastnou organizáciou cestovného ruchu.


Dodala, že o potrebe TIK sa v meste diskutovalo dlhodobo a do úvahy prichádzali aj iné miesta. Nakoniec to bude Vagačov dom, ktorý sídli v historickej časti mesta. "Poloha domu je z pohľadu cestovného ruchu strategická," objasnila. V jeho blízkosti sa totiž nachádzajú Podpolianske múzeum a aj Detvianske ľudové umenie spolu s pamätnou izbou Veroniky Golianovej. Podľa referentky sú to miesta, ktoré turisti v Detve vyhľadávajú a navštevujú.         

Poznamenala, že s otvorením TIK počítajú v apríli až máji tohto roka, ak sa nevyskytnú neočakávané organizačné problémy. "V najbližších dňoch budú do kancelárie montovať nábytok, postupne ju vybavia regionálnymi pultami, informačným kioskom a neskôr pribudnú aj informačné materiály," spomenula. Čo sa týka personálneho obsadenia, za túto oblasť podľa nej zodpovedá mesto Detva, ktoré bude vyhlasovať výberové konanie na voľné pracovné miesto. "Veríme, že to bude človek, ktorý bude aktívny a prospešný pri vytváraní podmienok na rozvoj cestovného ruchu a pritiahne turistov do tohto kraja," spresnila.         

Zámer zriadiť TIK potvrdil TASR aj primátor Branislav Baran s tým, že v súčasnosti takáto kancelária v Detve nefunguje.         

Vagačov dom, jedna z najvýznamnejších a najhodnotnejších stavieb v meste, v ktorej bola kedysi bryndziareň, dostala po rokoch novú tvár. V súčasnosti v ňom organizujú koncerty a aktivity pre deti. Výstava Živý les, ktorá prezentuje poľovníctvo, lesníctvo i práce v lese je pre záujemcov je k dispozícii do 15. marca.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.12.2020
BBSK má minimálne rok na alokovanie zdrojov na výstavbu obchvatu Detvy
Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) má minimálne rok na alokovanie finančných zdrojov na výstavbu obchvatu k novému priemyselnému parku v centra mesta Detva.
viac
21.01.2021
Mesto Košice chce na Jesenského ulici stavať nájomné byty
Na Jesenského ulici v Košiciach by mohli vyrásť mestské nájomné byty. Mesto vyhlásilo súťaž návrhov na ich výstavbu, lehota na predkladanie ponúk uplynie 1. februára.
viac
18.11.2023
Vo Vagačovom dome pripravujú priestor, ktorý venujú rodine bryndziarov
Vo Vagačovom dome v Detve pripravujú priestor venovaný rodine Vagačovcov, ktorí mali v minulosti pod Poľanou bryndziareň. Keďže však po nich takmer nič neostalo, bude to audiovizuálna projekcia s fotkami. TASR to povedala kultúrna referentka domu Magdaléna Balážová.
viac
07.02.2024
Vo Vagačovom dome v Detve je výstava o lese a poľovníctve, trvá do 15. marca
Prezentácia poľovníctva, lesníctva i práce v lese je súčasťou výstavy Živý les vo Vagačovom dome v Detve. TASR to povedala kultúrna referentka domu Magdaléna Balážová s tým, že pre záujemcov je k dispozícii do 15. marca.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %