Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
23.10.2018 11:19

Vo Vajnoroch vyhlásili na 8. decembra dve miestne referendá


MU Vajnory


V bratislavských Vajnoroch vyhlásilo tunajšie zastupiteľstvo na sobotu 8. decembra dve miestne referendá. Informuje o tom mestská časť na svojom webe.


Iniciátori, ktorí o ich vyhlásenie žiadali dvoma petíciami, chcú týmto spôsobom zabrániť zmene využitia rekreačnej plochy tunajšieho starého letiska, ďalšiemu zhoršovaniu dopravy pred kruhovým objazdom a neštandardným postupom pri schvaľovaní územného plánu.       

Petíciu s 1107 podpismi predložil miestny poslanec a kandidát na starostu mestskej časti Vajnory Juraj Ondruška. Žiadal v nej vyhlásiť referendum s otázkou, či obyvatelia súhlasia so zmenou funkcie plochy starého letiska z doterajšej funkcie športu a telovýchovy na iné funkcie v územnom pláne Bratislavy. „Naším cieľom je, aby sa terajší účel letiska zachoval. Aktuálne súhlasné stanoviská vedenia Vajnôr totiž podporujú zmenu územného plánu na letisku, ktorým by sa spustila výstavba novej štvrte prevažne viacpodlažných bytoviek pre vyše 15.000 obyvateľov," vysvetlil pre TASR Ondruška.       

Druhú petíciu s 1097 podpismi predložil kandidát na vajnorského miestneho poslanca Matej Zeman. Žiadal o vyhlásenie referenda s ďalšími dvoma otázkami. Jedna sa pýta, či obyvatelia súhlasia, aby pred kruhovým objazdom vo Vajnoroch bol umiestnený pripájací a odpájací pruh, nový vstup pre tranzit z nadjazdu do obce. Taktiež či na ploche ochrannej a izolačnej zelene má byť vybudované parkovisko a v zóne rodinných domov predajňa potravín o rozlohe 1300 štvorcových metrov. "Zámer je, aby sa už teraz kolabujúca doprava pred kruhovým objazdom nezhoršovala ešte viac," povedal pre TASR Zeman. Ďalšia otázka sa podľa neho dotýka machinácie s územným plánom zóny Šuty.       

Súčasný starosta Vajnôr a kandidát na primátora Bratislavy Ján Mrva pre TASR uviedol, že celú vec vníma ako vnútroobecnú politiku a vytĺkanie politického kapitálu. Vyjadrila sa aj spoločnosť Nordic Investors, ktorá odmieta tvrdenia, že projekt Nové Vajnory zabráni rozvoju športu a rekreácie na území starého letiska vo Vajnoroch. Ondruška a Zeman chceli, aby sa všetky otázky predložili obyvateľom v jednom referende, ktoré pre hospodárnosť žiadali vyhlásiť v deň komunálnych volieb 10. novembra. Mestská časť a ani miestni poslanci ale tejto žiadosti nevyhoveli. Samospráva tvrdí, že sa pri termíne vyhlásenia referend riadilo zastupiteľstvo odporúčaním ministerstva vnútra. To upozornilo na viaceré riziká spojenia volieb a miestneho referenda. Podľa rezortu je to problematické nielen z pohľadu organizačno–technického zabezpečenia, ale aj z pohľadu podmienok vedenia volebnej kampane. Ministerstvo za najvhodnejšie riešenie odporučilo referendum až po voľbách do orgánov samosprávy obcí. Mestská časť deklaruje, že spojenie volieb a referenda by nijako neznížilo náklady. Miestne zastupiteľstvo na referendá vyčlenilo 11.740 eur. 

Ondruška však so stanoveným termínom nie je spokojný. Vyhlásenie referenda počas adventu je podľa neho dôkazom, že zabezpečiť vysokú účasť na hlasovaní nie je v záujme ani súčasného starostu a ani niektorých miestnych poslancov.   

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.01.2018
Myjava chce aktívne bojovať proti klesajúcemu počtu obyvateľov
Myjava zaznamenala v roku 2017 pokles obyvateľov. Kým na konci roku 2016 žilo v meste 11 618 obyvateľov, na konci práve skončeného to bolo o 121 menej. Jednou z priorít mesta je zabezpečiť komplexnú bytovú výstavbu, uviedol hovorca mesta Marek Hrin.
viac
01.12.2018
Počet obyvateľov Čakajoviec rastie, podiel má na tom aj výstavba Jaguaru
Obec Čakajovce v okrese Nitra patrí k najstarším obciam na Slovensku, ktorých korene siahajú do čias sťahovania národov. Prvá zmienka o obci pochádza z roku 1251, prvý záznam z roku 1251 hovorí o obci Cheka ako o sídle rybárov Nitrianskeho hradu.
viac
21.12.2020
Pezinok bude v budúcom roku hospodáriť s rozpočtom 24,7 milióna eur
Mesto Pezinok bude v roku 2021 hospodáriť s rozpočtom 24,7 milióna eur. Bežný a kapitálový rozpočet je schodkový, preto sa na dofinancovanie použijú prostriedky z rezervného fondu. Mestský rozpočet schválili pezinskí poslanci na svojom decembrovom zasadnutí.
viac
13.01.2024
V Trnave sa dnes koná miestne referendum o parkovacej politike
V Trnave sa dnes - v sobotu - koná historicky prvé miestne referendum, v ktorom obyvatelia mesta môžu vyjadriť svoj názor na parkovaciu politiku radnice. Až do 22. hodiny je otvorených 25 hlasovacích miestností; všetky boli voličom sprístupnené načas a bez problémov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %