Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
23.03.2024 03:55

Vodohospodárske múzeum v Komárne predstavuje históriu povodia Dunaja


Ilustračná snímka Teraz.sk


Záujemcovia o históriu vodohospodárskych diel mali v piatok počas Svetového dňa vody možnosť navštíviť Vodohospodárske múzeum v Komárne. Múzeum je umiestnené v bývalej zámočníckej a kováčskej dielni na Alžbetinom ostrove a funguje zhruba štyri roky.


Uviedol to pracovník Slovenského vodohospodárskeho podniku Alojz Frühauf. V priestoroch múzea sú umiestnené staršie artefakty, pol storočia staré dokumenty či pečiatky, ale aj motocykel z 50. rokov minulého storočia, na ktorom vykonávali strážcovia obhliadky vodných tokov. K zaujímavým exemplárom patrí potápačské rúcho z minulého storočia a prístroj, ktorý zabezpečoval potápačovi prívod vzduchu.         

Súčasťou múzea je bohatá fotodokumentácia, ktorá zachytáva povodie Dunaja z roku 1965, ale aj prietrž hrádze, počas ktorej bolo z okolia vysťahovaných vyše 53.600 ľudí. Návštevníci môžu v múzeu vidieť aj podobizeň grófa Enea Lanfranconiho, ktorý ako prvý vypracoval projekt regulácie Dunaja, aby ochránil Bratislavu pred povodňami.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.05.2017
Noc múzeí a galérií vo Fiľakove
Hradné múzeum vo Fiľakove srdečne pozýva všetkých záujemcov na X. ročník celovečerného podujatia Noc múzeí a galérií, ktoré sa uskutoční 20. mája 2017.
viac
15.01.2018
Einstein na Liptove
Od 17. januára do 21. marca bude každú stredu večer lákať turistov do centra Liptovského Mikuláša zaujímavý program a pestrá gastronomická ponuka.
viac
26.07.2018
Krajské múzeum v Prešove predstaví rebelantskú históriu rodu Rákoci
V Rákociho paláci opäť povstanú rebeli. Poslednú júlovú nedeľu budú môcť návštevníci Krajského múzea v Prešove prežiť históriu jedného z najvýznamnejších uhorských rodov doslova na vlastnej koži. Na svoje si však prídu aj tí najmenší.
viac
19.08.2021
Predstavili pamätnú mincu Senice
V rámci cyklu stredajších letných prednášok „Leto v múzeu“, v stredu primátor Senice Martin Džačovský predstavil pamätnú mincu, ktorá bola vyrobená pri príležitosti 625. výročia udelenia mestských privilégií Senici.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %