Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
09.01.2023 02:25

Výzvou v tomto roku bude aj dokončenie zonácií v národných parkoch


Na archívnej snímke dočasne poverený minister životného prostredia SR Ján Budaj. Snímka zdroj: (tasr).


Výzvou v tomto roku bude podľa dočasne povereného ministra životného prostredia SR Jána Budaja aj dokončenie zonácií vo zvyšných národných parkoch.


Plánuje sa aj prechod odborov starostlivosti o životné prostredie na okresných úradoch spod Ministerstva vnútra SR do kompetencie envirorezortu. Povedal to v rozhovore.

V roku 2023 chcú podľa neho nielen pokračovať v už začatých aktivitách, ale plánujú aj viaceré zásadné zmeny. "Budeme pokračovať v investíciách z Plánu obnovy a odolnosti SR, ktoré budú mať pozitívny vplyv najmä na dekarbonizáciu priemyslu a modernizáciu rodinných domov," doplnil.

Zároveň plánujú podľa neho napríklad prijať dva návrhy zákona k ochrane ovzdušia a desať vyhlášok k nim s účinnosťou v júli 2023. Takisto chcú aj novú Stratégiu na zlepšenie kvality ovzdušia či dotiahnuť prijatie prvého zákona o zmene klímy a návrhu zákona o obchodovaní s emisnými kvótami.

Za minulý rok zhodnotil niekoľko krokov, ktoré prispeli k ochrane prírody. "Spustili sme zálohovanie jednorazových nápojových obalov, podporu pre energetickú obnovu rodinných domov," uviedol ako príklad Budaj. Tiež pripravili zmeny pre jednoduchšie a efektívnejšie čerpanie peňazí z Environmentálneho fondu, reformu nakladania so stavebným odpadom či výzvy pre rozvojové projekty v národných parkoch Muránska planina a Poloniny.

"Zaviedli sme novelu geologického zákona, ktorý ukončil možnosť zatajovať informácie o environmentálnych hrozbách aj povinnosť štátnych orgánov využívať pri stavebných zákazkách zelené verejné obstarávanie," doplnil. Priblížil, že národné parky na Slovensku nadobudli vlastnú právnu subjektivitu a tiež dosiahli lepšiu ochranu biotopov hlucháňa hôrneho.

"Samozrejme, ešte ani zďaleka nemôžeme hovoriť, že je všetko ideálne," podotkol. Iné predstavy napríklad mal o zavedení mechanicko-biologickej úpravy odpadu, ktorú pre nedostatočnú pripravenosť niektorých samospráv museli posunúť na rok 2024. Tiež sa predlžuje aj uvedenie informačného systému odpadového hospodárstva do plnej prevádzky.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.01.2020
Vlaňajší rok bol podľa primátorky náročný, ale úspešný
Rok 2019 bol z pohľadu lučeneckej radnice náročný, ale napriek všetkému sa podarilo splniť väčšinu vytýčených cieľov. Uviedla to primátorka Alexandra Pivková s tým, že vlaňajšok v samospráve ovplyvnilo najmä meniace sa legislatívne prostredie, ktoré malo vplyv aj na mestský rozpočet.
viac
28.05.2020
Zonácia je výzvou na usporiadanie predstáv ochranárov a obyvateľov
Pri zonácii národných parkov je podľa šéfa envirorezortu Jána Budaja veľkou výzvou usporiadanie predstáv ochranárov a obyvateľov územia.
viac
16.01.2023
J. Budaj: V tomto roku chceme pokračovať v reforme národných parkov
Rezort životného prostredia chce tento rok pokračovať v reforme národných parkov. V TASR TV to deklaroval dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj.
viac
16.02.2023
Návratnosť zálohovaných obalov dosiahla vlani 71 percent
Minulý rok sa na trh uviedlo 1,1 miliardy zálohovaných nápojových obalov. V rámci zálohovania sa vyzbieralo viac ako 821 miliónov fliaš a plechoviek, čo predstavuje 71-percentnú návratnosť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %