Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
07.11.2022 04:15

Z brehov Liptovskej Mary zmizne do konca roka desať nelegálnych objektov


Na snímke pracovníci Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) odstraňujú vrak z pozemkov pri Liptovskej Mare 7. novembra 2022. Snímka zdroj: (tasr).


Z pobrežných pozemkov Liptovskej Mary odstránia do konca tohto roka desať nelegálnych objektov. Ďalšie odtiaľ vodohospodári plánujú odviezť v budúcom roku.


Potvrdil to riaditeľ Správy povodia horného Váhu Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Štefan Repa. S prácami začali v pondelok, pomáhal pri nich traktor.

"Čierne objekty odstraňujeme z pozemkov SVP. V roku 2019 ich bolo na našich pozemkoch v okolí Liptovskej Mary viac ako 40, momentálne riešime desať z nich, ktoré sme si vytypovali," povedal Repa. Dodal, že práce financuje ich podnik.

Ako priblížil vedúci vodnej stavby Liptovská Mara František Németh, z pasportizácie v roku 2018 vyplynulo, že v okolí nádrže stojí celkovo asi stovka nelegálnych objektov. Tie sa nachádzali na pozemkoch SVP, aj na tých súkromných. Výzvy na odstránenie čiernych prístreškov začali vodohospodári vyvesovať pred tromi rokmi.

Najvypuklejší problém je podľa Németha pravdepodobne v katastri Liptovskej Sielnice. "Podľa vodného zákona existuje ochranné pásmo vodnej stavby, ktoré má svoju hranicu. V tomto ochrannom pásme nemajú byť umiestňované žiadne stavby," skonštatoval vedúci vodnej stavby Liptovská Mara.

Čierne objekty z okolia Liptovskej Mary začali vodohospodári odstraňovať po vzore Domaše, Oravy či Ružína.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.04.2019
Dobrovoľníci budú čistiť brehy Liptovskej Mary
Brehy Liptovskej Mary vyčistia v piatok 26. apríla desiatky dobrovoľníkov. Do piateho environmentálneho dňa, ktorý pripravuje Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Región Liptov, sa zapoja žiaci z troch liptovskomikulášskych škôl.
viac
29.06.2020
Liptovské more atrakcií
V sobotu 27. júna v zátoke pri Kolibe Gréta  v Liptovskej Sielnici Igor Vlha oficiálne „paddleboardovým“ pádlom odomkol hladinu Liptovskej Mary a pozval dovolenkárov na Liptov.
viac
16.03.2022
Dubnica nad Váhom pokračuje v odstraňovaní nelegálnych bilbordov
Nelegálne reklamné stavby na základe súdneho príkazu odstraňujú technické služby mesta (TSM). Ako informovala hovorkyňa mesta Veronika Valuchová, procesy súvisiace s elimináciou vizuálneho smogu dubnická samospráva rozbehla už v roku 2019.
viac
01.04.2023
Veľká Noc na Liptove bude bláznivá, chutná a tradičná
Veľká Noc na Liptove bude bláznivá, chutná, tradičná, ale aj v znamení parádnej lyžovačky. Hotelieri a prevádzkovatelia ubytovacích zariadení upozorňujú, že rezervácie na poslednú chvíľu sa nemusia vyplatiť. Pestrá ponuka regiónu okolo Liptovskej Mary je totiž veľkým lákadlom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %