Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
14.02.2023 04:15

Z kontajnerov do papierne v Taliansku


Ilustračná snímka.


Ešte na jar minulého roka spustilo mesto Trnava tzv. Komunálny materiálový kruh (KMK), jeden z prvých tohto druhu na Slovensku.


Nápojové kartóny, ktoré tam ľudia vytriedia, putujú na recykláciu priamo papierne Lucart v Taliansku, kde sa z nich stanú hygienické papierové výrobky, ktoré sa vrátia naspäť do mesta.

V rámci Komunálneho materiálového kruhu Trnava sa zbierajú nápojové kartóny so zámerom recyklovať ich na hygienické papierové výrobky, ktoré sa používajú vo verejných inštitúciách a organizáciách v tej istej komunite, kde sa zbiera použitý nápojový kartón. “To znamená, že občania a verejné inštitúcie zabezpečujú surovinu pre nové výrobky v tej istej obci (komunite), v ktorej boli zozbierané. Preto je projekt sprevádzaný leitmotívom: Na výrobu papiera nie je potrebné rúbať stromy, stačí separovať a recyklovať nápojové kartóny,” uviedla Ivona Urbanová, národná koordinátorka KMK Slovensko.

Kľúčovou je pri projekte spolupráca

Ako uviedla Urbanová, podstatou projektu je spolupráca partnerov v danej obci, v tomto prípade je to okrem mesta aj komunálna odpadová spoločnosť FCC Trnava, ktorá zbiera separované obaly zo žltých kontajnerov a triedi ich na svojej triediacej linke, lisuje do obalov a odvezie do recyklačného závodu v Taliansku. Taktiež aj Organizácia zodpovednosti výrobcov (OZV) ENVI - PAK, ktorá zabezpečuje proces po legislatívnej stránke a zároveň vzdeláva občanov. “Okrem zabezpečenia legislatívnej správnosti procesu vzdelávame občanov všetkých vekových kategórií o dôležitosti triedenia a rozširujeme ich povedomie o možnostiach recyklácie vytriedených surovín,” vysvetlila Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie OZV ENVI - PAK. “Komunálny materiálový kruh je výborný projekt nielen v tom, že sa odpadu dáva druhá šanca, ale navyše sa k ľuďom, ktorí ho vyzbierali, dostane konkrétny zrecyklovaný produkt,” doplnila Kretter. Záverečným článkom v tomto procese je distribučná spoločnosť, ktorá vyzdvihne nové recyklované výrobky od výrobcu papiera a doručí ich verejným inštitúciám v miestnej komunite zapojenej do KMK (školy, materské školy, knižnice, športové objekty, obce, iné verejné inštitúcie). “Materiálový kruh je uzavretý, keď občania, zamestnanci alebo návštevníci používajú tieto produkty,” dodala Urbanová.

Hygienický a neprifarbovaný papier

Nápojové kartóny, ktoré triedia domácnosti aj inštitúcie v Trnave, zrecyklujú priamo v Lucarte. Získaná celulóza slúži na výrobu hygienického papiera – vreckoviek, servítok, toaletného papiera a ďalších produktov. Recyklovaný výrobok, ktorý sa vráti do mesta je certifikovaný hygienický papier. “Je vyrobený z recyklovanej celulózovej zložky tetrapakov a je výbornej kvality, čo dokazujú mnohé certifikáty, najmä environmentálna značka EcoLabel, FSC recycled. Je dermatologicky testovaný pre kontakt s pokožkou aj s potravinami, pre použitie v zdravotníctve, gastro sektore a je úplne bezpečný aj pre najmenších. Typická béžová farba papiera vzniká tým, že sa výrobky nebielia ani neprifarbujú, ale zachováva sa prirodzená farba čistých celulózových vlákien,” vysvetlila Urbanová.

Inšpiráciu našli v Slovinsku

Inšpiráciou pre naštartovanie projektu v Trnave bolo podľa Ivony Urbanovej slovinské mesto Novo Mesto, ktoré je partnerským mestom Trnavy a kde sa projekt KMK začal už v roku 2016. “Doteraz sa materiálový kruh v slovinskom Novom Meste rozvíjal tak úspešne, že sa na ňom podieľa takmer 90 % verejných inštitúcií,” priblížila koordinátorka projektu. Ako ďalej uviedla, potenciál KMK je veľký a jeho hlavnou výhodou je možnosť zaviesť ho v ktoromkoľvek meste alebo obci s organizovaným systémom zberu odpadu. Je prospešný nielen pre životné prostredie, ale prináša aj finančné úspory. “Skúsenosti zo Slovinska navyše ukazujú, že KMK rozvíja najlepšie mestá, v ktorých ho samospráva aktívne podporuje. Koncept KMK je v súlade s Národnou stratégiou environmentálnej politiky vlády SR do roku 2030, ako aj rezortnou Koncepciou environmentálnej výchovy, výchovy a osvety do roku 2025,” uzavrela Urbanová s tým, že po necelom roku od štartu sú spustené 3 projekty (Trnava, Senec a Malacky) a rozpracované mnohé ďalšie. KMK projekty sú riadené a koordinované spoločnosťou Circular Shield.

 

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.06.2020
Koronavírus zasiahol aj do recyklácie plastov
Odborníci odhadujú, že éra dnešných plastov z ropy sa skončí do dvadsiatich rokov. V každom prípade Európu v najbližšom období čaká zvládnutie problémov s financovaním ich súčasnej recyklácie.
viac
20.11.2020
Komunálny odpad treba čo najviac triediť a následne poctivo dotriediť
Zrejme potrebujeme ešte dve veľké spaľovne energetického zhodnocovania odpadov alebo viacero malých.
viac
20.04.2021
Triediť treba i rolky od toaletného papiera či obaly od vajíčok a pizze
Papier, ktorý je veľmi často používaným materiálom, nie je donekonečna recyklovateľný ako sklo a kovy.
viac
21.01.2023
Spoločný zber plastov, kovových obalov a nápojových kartónov
Organizácia zodpovednosti výrobcov ENVI - PAK odpovedá na vaše otázky. Ak potrebujete poradiť v oblasti odpadov, napíšte nám, prosím, na adresu komunikacia@envipak.sk.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %