Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
10.12.2022 02:10

Zámerom spoločného projektu Rady Európy a EÚ je posilnenie pozície samospráv


Snímka zdroj: MV SR


Aktivity ministerstva vnútra pre budúce lepšie nastavenie systému územnej samosprávy na Slovensku boli hlavnou témou stretnutia štátneho tajomníka rezortu Tomáša Opartyho s monitorovacou misiou Kongresu miestnych a regionálnych samospráv Rady Európy v stredu 7. decembra 2022.


 Zahraniční experti sa so zástupcami rezortu vnútra stretli so zámerom zhodnotiť stav implementácie reformy verejnej správy a preveriť  dodržiavanie záväzkov prijatých členskými štátmi Rady Európy.

Ministerstvo vnútra v rámci vízie budúcej komplexnej reformy samosprávy na Slovensku realizuje projekt Zabezpečenie dobrej správy vecí verejných na Slovensku, a to v spolupráci s Centrom expertízy Rady Európy. Projekt schválila Európska komisia na financovanie prostredníctvom programu na podporu štrukturálnych reforiem a pri schvaľovaní bol rozdelený na dve časti. Projekt zahŕňa všetky oblasti nastavenia samosprávy: od územnosprávneho členenia od miestnej až po regionálnu úroveň, spôsobu financovania, nastavenia kompetencií, vzdelávania, až po konkrétne nastavenie hlavného mesta Bratislava a mesta Košice.

„Práve obce a samosprávne kraje boli počas pandémie ochorenia COVID- 19 aj počas príchodu odídencov z Ukrajiny nenahraditeľnou súčasťou zvládania uvedených kríz. Vzájomná kooperácia sa vplyvom krízových udalostí výrazne posilnila a zlepšila.  Nanovo sa nastavil  aj finančný mechanizmus. Samosprávam patrí neoceniteľná vďaka,“ povedal generálny riaditeľ sekcie verejnej správy MV SR  Adrián Jenčo.

Autor: (Zdroj: MV SR, ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.01.2019
Minister čaká na definitívne rozhodnutie únie o obmedzení jednorazových plastov
Minister životného prostredia László Sólymos informoval, že Slovensko si počká na definitívne schválenie smernice o obmedzení jednorazových plastov v Európskom parlamente a Rade EÚ. Stane sa tak v prvých mesiacoch tohto roka.
viac
21.07.2020
Výzva Európskej komisie na inteligentnú autonómnu mobilitu
Európska komisia vyhlásila výzvu na predkladanie návrhov na pilotný projekt - Inteligentná mestská mobilita zahŕňajúca autonómne vozidlá s termín na predloženie návrhu do 15. septembra 2020.
viac
27.10.2020
APVV chce posilniť účasť SR v európskej spolupráci vo výskume a vývoji
Agentúra na podporu výskumu a vývoja (APVV) sa chce prostredníctvom programu Posilnenie účasti Slovenskej republiky v európskej spolupráci vo výskume a vývoji zamerať najmä na podporu účasti Slovenska v novom rámcovom programe EÚ pre výskum a inovácie na roky 2021 – 2027 Horizont Európa.
viac
03.02.2021
ZMOS analyzuje Európsku chartu miestnej samosprávy
Združenie miest a obcí Slovenska začína s analýzou Európskej charty miestnej samosprávy. Je to strategický dokument samospráv, ktorý jasne vymedzuje princípy samosprávnosti, na aké musí centrálna vláda prihliadať pri prijímaní svojich rozhodnutí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %