Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
07.10.2022 09:30

Zariadenie sociálnych služieb v Bijacovciach má byť dokončené v roku 2024


Ilustračná snímka.


Prešovský samosprávny kraj (PSK) sa pustil do prestavby nepoužívaného internátu Strednej odbornej školy lesníckej v Bijacovciach v okrese Levoča. Jeho objekt zrekonštruuje na nové pobytové zariadenie sociálnych služieb pre pacientov s Alzheimerovou, Parkinsonovou chorobou a demenciou.


Celkové náklady na projekt predstavujú 7,3 milióna eur. Zariadenie by malo byť do užívania odovzdané koncom roka 2024. V pondelok si zhotoviteľ, spoločnosť Chemkostav Michalovce, prevzal stavenisko. Informovala o tom hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.

"Budujeme tu zariadenie novej generácie tretieho veku, ktoré našim najzraniteľnejším zabezpečí dôstojnú starobu a poskytne im službu, ktorú dnes ľudia tak veľmi potrebujú," uviedol predseda PSK Milan Majerský. Objekt bude podľa jeho slov zároveň spĺňať všetky najnovšie technické, energetické a environmentálne normy, čo prinesie úspory v rámci jej celkovej prevádzky.

"Budova bude pozostávať prakticky z troch častí. Rekonštruujeme ju ako celok, kde všetko pôvodné pôjde von a objekt dostane novú fasádu, strechu, nové podlahy, sociálne zariadenia, inštalácie. Zároveň sa k objektu pristaví externý presklený výťah a jeho súčasťou bude aj lávka, ktorá prepojí exteriér zariadenia s jeho interiérom, čo umožní klientom vychádzku do parku, resp. do záhrady," vyjadril sa k projektu prestavby objektu v Bijacovciach Ján Sabo zo spoločnosti Chemkostav.

Nové zariadenie sociálnych služieb bude disponovať kapacitou 36 miest. "V budove sa po rekonštrukcii plánuje zriadiť ďalších 20 miest v Dome ošetrovateľskej starostlivosti. Okrem zriadenia nového subjektu PSK prinesie do regiónu tiež nové pracovné miesta. V novej organizácii by malo pracovať približne do 40 zamestnancov," doplnila Jeleňová.

Ako povedala, pridanou hodnotou celého projektu je multigeneračné prepojenie seniorov a juniorov v pokojnom prostredí areálu lesníckej školy a s nadväznosťou budúceho realizovania dobrovoľníckej činnosti.

Krajská samospráva projekt financuje z viacerých zdrojov. Na jeho realizáciu využije úver z Európskej investičnej banky vo výške 2,1 milióna eur, ako aj 4 milióny eur z plánu obnovy. Financie vo výške 1,2 milióna eur zainvestuje do prestavby z vlastných zdrojov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.07.2018
Kraj vyhlásil regionálnu súťaž v sociálnych službách
Prešovský samosprávny kraj (PSK) vyhlásil ôsmy ročník regionálnej súťaže v sociálnych službách Krídla túžby.
viac
22.12.2018
Zamestnancom sociálnych zariadení v Trnavskom kraji zvýšili mzdy
Trnavský samosprávny kraj (TTSK) vyčlenil od druhého polroka tohto roku na zvýšenie platov zamestnancov zariadení sociálnych služieb sumu vyše milióna eur. Ďalší milión eur uvoľnil ku koncu roka aj na jednorazovú odmenu pre týchto pracovníkov.
viac
12.01.2021
O dotácie PSK sa budú môcť žiadatelia uchádzať v troch programoch
Prešovský samosprávny kraj (PSK) v tomto roku prerozdelí v rámci svojho dotačného programu z vlastných príjmov štyri milióny eur.
viac
10.02.2023
Kraj zmodernizoval zariadenia sociálnych služieb v Zámutove a v Lipanoch
Prešovský samosprávny kraj (PSK) prostredníctvom svojej grantovej schémy Výzva pre región prispel k modernizácii dvoch zariadení sociálnych služieb. Vynovené boli Gerion senior centrum v Zámutove a Charitný dom Lipany. Informovala o tom hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %