Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
22.07.2019 04:00

Zázrivské dni sú oslavou miestnych zvykov, predkov a práce


Slávnostný krojovaný pochod obcou Fačkov počas podujatia Zázrivské dni. FOTO TASR - Erika Ďurčová


Slávnostnou svätou omšou v rímskokatolíckom kostole sa v nedeľu popoludní začal program druhého dňa Zázrivských dní. Podľa starostu Zázrivej v okrese Dolný Kubín Matúša Mnícha je podujatie oslavou predkov, práce, miestnych zvyklostí a ich peknej dediny.


„Prvý deň podujatia, sobota 20. júla, bol zameraný skôr na súťaže, ťahanie korbáčikov - nášho bieleho zlata. Chceli sme ľuďom priblížiť celý proces výroby syrových korbáčikov,“ povedal Mních pre TASR.       

Nedeľňajší program slávností je zameraný na folklór a duchovno. Súčasťou podujatia je i sčítanie krojovaných. Tento zvyk podľa starostu vznikol z dôvodu, aby si ľudia oprášili kroje svojich rodičov. Občas ich vytiahli, ukázali a nehanbili sa prísť na Zázrivské dni. „Trošičku nám neprišlo vhod aktuálne počasie, ale improvizujeme a verím, že cele nedeľné odpoludnie skončíme s radosťou a spokojnosťou,“ uviedol starosta.       

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.06.2017
Bytčica žila športom a kultúrou
Uplynulý víkend sa v mestskej časti Bytčica niesol v duchu športu a kultúry. Na futbalovom ihrisku si počas BYTČICKÉHO JUNIÁLESU prišli na svoje deti i dospelí. Poslanci Anton Trnovec a Jozef Juriš zabezpečili v rámci Medzinárodného dňa detí drobné občerstvenie.
viac
01.07.2018
Festival Bačovské dni ponúkne kultúru, folklór, jarmok i súťaže
Rozmanitý kultúrny program, súťaž v práskaní bičom, o najchutnejšie výrobky z ovčieho mlieka či možnosť poprechádzať sa tradičným jarmokom s množstvom remeselníkov ponúkne návštevníkom 18. ročník medzinárodného festivalu valaskej kultúry Bačovské dni v Malatinej.
viac
21.08.2019
Organizátori finišujú s prípravami dní mesta a remeselného trhu
V Spišskej Novej Vsi finišujú prípravy na Dni mesta a 24. ročník Trhu ľudových remesiel.
viac
29.09.2021
Dni mesta Detva budú tento rok v obmedzenom režime
Dni mesta Detva budú tento rok pre šírenie sa nového koronavírusu v obmedzenom režime. Pre TASR to v stredu potvrdil hovorca Detvy Milan Suja.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %