Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
27.02.2023 11:40

Žilina využije úvery z Environmentálneho fondu na modernizáciu osvetlenia


Snímka zdroj: (Mesto Žilina).


Žilinskí mestskí poslanci schválili na utorkovom (21. 2.) zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ) úver z Environmentálneho fondu vo výške 3,3 milióna eur.


Mesto ho podľa hovorkyne Barbory Zigovej využije na modernizáciu verejného osvetlenia, ktorá má výrazne znížiť spotrebu elektrickej energie.

Splatnosť úveru na financovanie investičnej akcie "Zvýšenie energetickej efektívnosti sústavy verejného osvetlenia v meste Žilina" je do 20 rokov od dočerpania úveru. Fixná úroková sadzba 0,10 percenta p. a. po celú dobu úverového vzťahu. Oprávnené obdobie k čerpaniu úveru je do 12 kalendárnych mesiacov od podpisu úverovej zmluvy, s možnosťou predĺženia obdobia čerpania, uvádza sa v schválenom materiáli.

Mestskí poslanci odobrili aj úver z Environmentálneho fondu vo výške do 220 000 eur na investičnú akciu "Modernizácia osvetlenia v budove mestskej krytej plavárne a v tréningovej hale zimného štadióna". Splatnosť úveru je do sedem rokov od dočerpania úveru, fixná úroková sadzba 0,10 percenta p. a. po celú dobu úverového vzťahu.

"Schválenie pôžičiek je pre nás dôležité. Pretože hľadáme spôsoby, ako znižovať energetickú náročnosť a záťaž mesta. To sa nám ponúka vďaka výhodným úverom, ktoré poskytuje Envirofond," podotkol primátor Žiliny Peter Fiabáne.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.11.2019
Považské múzeum v Žiline získalo dotáciu na desať projektov
Považské múzeum v Žiline bolo v roku 2019 úspešné vo všetkých výzvach grantového systému Fondu na podporu umenia. Fond v celkovej dotácii 92 070 eur podporil desať podaných projektov.
viac
29.03.2021
Budatínsky hrad bude na Veľkú noc svietiť na modro
Považské múzeum v Žiline sa aj tento rok zapojí do kampane na pomoc ľuďom s autizmom. Svetovým dňom povedomia o autizme je 2. apríl, no Budatínsky hrad bude svietiť na modro počas celých veľkonočných sviatkov.
viac
03.09.2021
Envirofond finančne podporí rozvoj verejných vodovodov a kanalizácii
Environmentálny fond finančne podporí rozvoj verejných vodovodov a kanalizácií v obciach do 2000 obyvateľov. Minimálna výška dotácie na projekt je 500 000 eur a maximálna výška predstavuje sumu päť miliónov eur. Informovala o tom hovorkyňa Envirofondu Michaela Kroková.
viac
22.11.2021
Štát cez ENVIROFOND nedostatočne podporuje ochranu životného prostredia
Environmentálny fond, ktorý financuje projekty ochrany životného prostredia, je málo efektívny a má tiež rezervy v oblasti transparentnosti, napr. pri zverejňovaní výziev či pri hodnotení projektov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %